Suva usta mogući znak ozbiljnih zdravstvenih stanja

Srna
Suva usta mogući znak ozbiljnih zdravstvenih stanja

Povremeno suva usta kod ljudi nisu nužno znak za uzbunu, ali ukoliko su vam se to često događa, to bi mogao biti znak ozbiljnih zdravstvenih stanja.

Stomatolog Azad Eyrumlu, britanski stomatolog, ističe kako suva usta i loše oralno zdravlje mogu biti znak za bolesti poput dijabetesa, povećanog rizika od moždanog udara ili čak zaraze HIV-om.

„Suva usta mogu biti znak da negdje drugdje u organizmu nešto nije u redu. To se može manifestovati simptomima kao što su lepljivi osjećaj u ustima, suvo ili bolno grlo, poteškoće sa žvakanjem ili gutanjem ili čak loš zadah. Određena zdravstvena stanja poput moždanog udara, dijabetesa ili Alchajmerove bolesti mogu se uočiti na ovaj način, a ovi simptomi takođe mogu biti pokazatelj autoimunog poremećaja poput HIV-a ili Sjogrenovog sindroma“, rekao je.

On je dodao da stomatolozi ne brinu samo o vašem oralnom zdravlju, već da uočavaju i druge probleme kada je riječ o zdravlju.

„Od vitalne je važnosti pažljivo paziti na vlastito zdravlje i ako primetite stalne simptome suvih usta, morate to naglasiti svom ljekaru opšte prakse“, objasnio je.

Dakle, suva usta mogu biti znak upozorenja za: dijabetes, moždani udar, HIV, Alchajmerovu bolest i Sjogrenov sindrom.

Inače, stanje u kojem naše žlezde ne uspjevaju da proizvedu dovoljno pljuvačke za održavanje vlage u ustima poznato je kao kserostomija. Iako možda nikada nećemo uzeti u obzir njegovu važnost, naša pljuvačka igra ključnu ulogu u našem oralnom zdravlju jer pomaže da se neutralizuju kiseline koje proizvode bakterije i takođe ispiraju čestice hrane.

Takođe, ključan je za sprečavanje karijesa, a sadrži i važne enzime koji pomažu u probavnom procesu, osiguravajući da naše tijelo dobije potrebne vitamine i hranjive stvari.

Dalje se savetuje da posjetite stomatologa svakih šest meseci kako biste proverili da li je vaša oralna higijena u dobrom stanju i kako biste pratili razvoj problema. Stručnjaci preporučuju redovno pranje zuba zubnim pastama koje sadrže fluor dva puta dnevno i u trajanju od dva minuta, kao i redovno čišćenje zubnim koncem.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana