Сува уста могући знак озбиљних здравствених стања

Срна
Сува уста могући знак озбиљних здравствених стања

Повремено сува уста код људи нису нужно знак за узбуну, али уколико су вам се то често догађа, то би могао бити знак озбиљних здравствених стања.

Стоматолог Азад Еyрумлу, британски стоматолог, истиче како сува уста и лоше орално здравље могу бити знак за болести попут дијабетеса, повећаног ризика од можданог удара или чак заразе ХИВ-ом.

„Сува уста могу бити знак да негдје другдје у организму нешто није у реду. То се може манифестовати симптомима као што су лепљиви осјећај у устима, суво или болно грло, потешкоће са жвакањем или гутањем или чак лош задах. Одређена здравствена стања попут можданог удара, дијабетеса или Алцхајмерове болести могу се уочити на овај начин, а ови симптоми такође могу бити показатељ аутоимуног поремећаја попут ХИВ-а или Сјогреновог синдрома“, рекао је.

Он је додао да стоматолози не брину само о вашем оралном здрављу, већ да уочавају и друге проблеме када је ријеч о здрављу.

„Од виталне је важности пажљиво пазити на властито здравље и ако приметите сталне симптоме сувих уста, морате то нагласити свом љекару опште праксе“, објаснио је.

Дакле, сува уста могу бити знак упозорења за: дијабетес, мождани удар, ХИВ, Алцхајмерову болест и Сјогренов синдром.

Иначе, стање у којем наше жлезде не успјевају да произведу довољно пљувачке за одржавање влаге у устима познато је као ксеростомија. Иако можда никада нећемо узети у обзир његову важност, наша пљувачка игра кључну улогу у нашем оралном здрављу јер помаже да се неутрализују киселине које производе бактерије и такође испирају честице хране.

Такође, кључан је за спречавање каријеса, а садржи и важне ензиме који помажу у пробавном процесу, осигуравајући да наше тијело добије потребне витамине и храњиве ствари.

Даље се саветује да посјетите стоматолога сваких шест месеци како бисте проверили да ли је ваша орална хигијена у добром стању и како бисте пратили развој проблема. Стручњаци препоручују редовно прање зуба зубним пастама које садрже флуор два пута дневно и у трајању од два минута, као и редовно чишћење зубним концем.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана