Savjeti fitnes-instruktorke Lidije Ljubičić: Ketogenom dijetom do figure iz snova

Vanja Žarković
Savjeti fitnes-instruktorke Lidije Ljubičić: Ketogenom dijetom do figure iz snova

Za one koji kubure sa viškom kilograma, a neće da na putu do željene figure iscrpljuju svoj organizam izgladnjivanjem i napornim treninzima, mogu da se okrenu prirodnom načinu mršavljenja i to uz pomoć ketogene dijete i laganog vježbanja.

Nema brojanja kalorija. Nema “čarobnih” tableta, sirupa i drugih proizvoda farmaceutskih kuća. Bez operacija. Samo prava hrana i malo fizičke aktivnosti. Ketogena dijeta (poznata kao keto dijeta) je režim ishrane sa niskim udelom ugljenih hidrata i veoma je efikasna za mršavljenje.

Profesorica fizičkog vaspitanja i fitnes instruktorka Lidija Ljubičić objasnila je kako dovesti tijelo do savršenstva uz malo izmjena u ishrani i malo fizičke aktivnosti.

- Može se reći da za keto dijetu nije potrebno vježbanje, ali mnogo je lakše ući u taj sistem onima koji su redovno na treningu - rekla je Ljubičićeva.  

Plan ishrane, dodala je ona, podrazumijeva zamjenu namirnica koje su bogate ugljenim hidratima sa namirnicama bogatim mastima.

- Ketogena dijeta je poseban način prehrane koji se temelji na stanju ketoze, u koji organizam stupa nakon određenog vremena od početka primjenjivanja ovakvog tipa ishrane. Kada jednom tijelo uđe u stanje ketoze, umjesto šećera primarni izvor energije postaju masti. Dijeta proizilazi  iz činjenice da tijelo proizvodi male molekule goriva zvane ketoni, to je kao alternativno gorivo u tijelu koje se koristi kada je granica šećera (glukoze) u krvi u malim količinama - rekla je Ljubičićeva.

Prema njenim riječima kada se započne sa ketogenim načinom prehrane, tijelo prolazi kroz više promjena, tačnije prilagođava se.

- To se dešava nakon otprilike 48 sati od početka ovog načina prehrane, tako da nemojte da krišom pojedete jednu krišku hljeba ili kiflicu jer će vas ona izbaciti iz stanje ketoze i potrebno vam je dodatnih 48 časova od neunošenja ugljenih hidrata da bi ponovo upali u stanje ketoze - kazala je Ljubičićeva.

U stanju ketoze organizam počinje koristiti ketone kako bi efikasnije koristio energiju skladištenu u masnim ćelijama. Primarni izvor energije za organizam prestaju biti ugljeni hidrati (tj. glukoza), dok njihovo mjesto zamjenjuju masti, tj. masne kiseline. Na ovaj način tijelo ubrzano gubi na težini i to prvenstveno na masnoći.

- Osim masnoća, gubitak na nivou proteina, tj. mišića je minimalan pošto većina hrane koja se konzumira za vrijeme ketoze, sadrži i relativno velike količine proteina. Ketogena dijeta takođe može da prouzrokuje drastičnu redukciju nivoa šećera u krvi i nivoa insulina - rekla je ona.

Kako bi dostigli i zadržali stanje ketoze, drastično se moraju smanjiti usnosi ugljenih hidrata u organizam, glavni izvor namirnica treba da bude bogat proteinima, mastima.

- Smanjeni unos ugljenih hidrata unosimo zelenim povrćem kao što su kupus, zelena salata, tikvice, blitva, kelj, brokoli, špinat, zelene paprike. Svo zeleno povrće koje raste iznad zemlje, kod stroge keto dijete najviši unos na dnevnom nivou je 20 ugljenih hidrata. U toku dijete je potrebno piti odgovarajuće količine vode, odnosno litar na 25 kilograma težine - rekla je

Ljubičićeva.

 

Koliko masnoće treba jesti?

- Koliko god je potrebno, jer tijelo sagorijeva i crpi energiju iz masnoća. Potrebno je jesti mnogo više masti nego inače  da bi se tijelo dobro osjećalo i to će usporiti gubitak masnoće. Ako jedete premalo masnoća, osjećaćete se umorni i gladni - kazala je Ljubičićeva.

Ona je naglasila da se ne treba plašiti, jer je prirodna mast dobra za organizam.

- Nemojte ostati gladni. Dodajte vašoj ishrani dovoljno masti da se osjećate zadovoljni nakon jela. Jedite samo kad ste gladni, napunite se energijom, odnosno mastima - poručila je Ljubičićeva.

 

Šta jesti?

Meso

Bilo koja vrsta govedine, svinjetine, jagnjetine, divljači, ali i perad, te suhomesnato (suvo meso) itd.  Preporučuje se priprema mesa na sve načine osim pohanja. Slobodno jedite masne dijelove na mesu, kao i kožu na piletini.

 

Riba i školjke

Sve vrste: Masna riba kao što je losos, skuša, sardina ili haringa.

 

Jaja

Svi načini pripreme: kuvana, pržena, omlet.

- Kada je riječ o prirodnim masnoćama eksperimentišite s novim kombinacijama kako biste vidjeli šta vam se najviše sviđa - istakla je Ljubičićeva.

 

Masnoće

Maslac, svinjska mast, loj, pačija masnoća i druge životinjske masti. Preporučuje se kokosovo i maslinovo ulje, te ulje avokada i kikirikija, kao i druga ulja (makadamija, badem, orah, itd), ali i susamovo ulje.

 

Povrće

Ono koje raste iznad zemlje: kupus, brokula, prokulice,  kelj, špinat, šparoge, tikvice, patlidžan, masline, špinat, gljive, krastavac, zelena salata, avokado, luk, zelena paprika, paradajz i slično.

 

Mliječni proizvodi

Uvijek odaberite punomasne opcije kao što je pravi maslac, sirevi sa malo ugljenih hidrata.

 

Orašasti plodovi

Izvrsno za gozbu u umjerenim količinama umjesto kokica, slatkiša ili čipsa, uzmite recimo šaku, dvije oraha.

 

Šta piti?

Voda ( Jedan litar na 25 kilograma tjelesne težine)

 

Kafa (bez šećera ili sa stevija zaslađivačem)

 

Čaj (bez šećera ili sa stevija zaslađivačem)

 

limunada (dovoljno do dva limuna dnevno)

 

- Za posebne prilike pijte bijelo vino, a dozvoljen je unos do pola litre dnevno – poručila je Lidija Ljubičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana