Савјети фитнес-инструкторке Лидије Љубичић: Кетогеном дијетом до фигуре из снова

Вања Жарковић
Савјети фитнес-инструкторке Лидије Љубичић: Кетогеном дијетом до фигуре из снова

За оне који кубуре са вишком килограма, а неће да на путу до жељене фигуре исцрпљују свој организам изгладњивањем и напорним тренинзима, могу да се окрену природном начину мршављења и то уз помоћ кетогене дијете и лаганог вјежбања.

Нема бројања калорија. Нема “чаробних” таблета, сирупа и других производа фармацеутских кућа. Без операција. Само права храна и мало физичке активности. Кетогена дијета (позната као кето дијета) је режим исхране са ниским уделом угљених хидрата и веома је ефикасна за мршављење.

Професорица физичког васпитања и фитнес инструкторка Лидија Љубичић објаснила је како довести тијело до савршенства уз мало измјена у исхрани и мало физичке активности.

- Може се рећи да за кето дијету није потребно вјежбање, али много је лакше ући у тај систем онима који су редовно на тренингу - рекла је Љубичићева.  

План исхране, додала је она, подразумијева замјену намирница које су богате угљеним хидратима са намирницама богатим мастима.

- Кетогена дијета је посебан начин прехране који се темељи на стању кетозе, у који организам ступа након одређеног времена од почетка примјењивања оваквог типа исхране. Када једном тијело уђе у стање кетозе, умјесто шећера примарни извор енергије постају масти. Дијета произилази  из чињенице да тијело производи мале молекуле горива зване кетони, то је као алтернативно гориво у тијелу које се користи када је граница шећера (глукозе) у крви у малим количинама - рекла је Љубичићева.

Према њеним ријечима када се започне са кетогеним начином прехране, тијело пролази кроз више промјена, тачније прилагођава се.

- То се дешава након отприлике 48 сати од почетка овог начина прехране, тако да немојте да кришом поједете једну кришку хљеба или кифлицу јер ће вас она избацити из стање кетозе и потребно вам је додатних 48 часова од неуношења угљених хидрата да би поново упали у стање кетозе - казала је Љубичићева.

У стању кетозе организам почиње користити кетоне како би ефикасније користио енергију складиштену у масним ћелијама. Примарни извор енергије за организам престају бити угљени хидрати (тј. глукоза), док њихово мјесто замјењују масти, тј. масне киселине. На овај начин тијело убрзано губи на тежини и то првенствено на масноћи.

- Осим масноћа, губитак на нивоу протеина, тј. мишића је минималан пошто већина хране која се конзумира за вријеме кетозе, садржи и релативно велике количине протеина. Кетогена дијета такође може да проузрокује драстичну редукцију нивоа шећера у крви и нивоа инсулина - рекла је она.

Како би достигли и задржали стање кетозе, драстично се морају смањити усноси угљених хидрата у организам, главни извор намирница треба да буде богат протеинима, мастима.

- Смањени унос угљених хидрата уносимо зеленим поврћем као што су купус, зелена салата, тиквице, блитва, кељ, броколи, шпинат, зелене паприке. Сво зелено поврће које расте изнад земље, код строге кето дијете највиши унос на дневном нивоу је 20 угљених хидрата. У току дијете је потребно пити одговарајуће количине воде, односно литар на 25 килограма тежине - рекла је

Љубичићева.

 

Колико масноће треба јести?

- Колико год је потребно, јер тијело сагоријева и црпи енергију из масноћа. Потребно је јести много више масти него иначе  да би се тијело добро осјећало и то ће успорити губитак масноће. Ако једете премало масноћа, осјећаћете се уморни и гладни - казала је Љубичићева.

Она је нагласила да се не треба плашити, јер је природна маст добра за организам.

- Немојте остати гладни. Додајте вашој исхрани довољно масти да се осјећате задовољни након јела. Једите само кад сте гладни, напуните се енергијом, односно мастима - поручила је Љубичићева.

 

Шта јести?

Месо

Било која врста говедине, свињетине, јагњетине, дивљачи, али и перад, те сухомеснато (суво месо) итд.  Препоручује се припрема меса на све начине осим похања. Слободно једите масне дијелове на месу, као и кожу на пилетини.

 

Риба и шкољке

Све врсте: Масна риба као што је лосос, скуша, сардина или харинга.

 

Јаја

Сви начини припреме: кувана, пржена, омлет.

- Када је ријеч о природним масноћама експериментишите с новим комбинацијама како бисте видјели шта вам се највише свиђа - истакла је Љубичићева.

 

Масноће

Маслац, свињска маст, лој, пачија масноћа и друге животињске масти. Препоручује се кокосово и маслиново уље, те уље авокада и кикирикија, као и друга уља (макадамија, бадем, орах, итд), али и сусамово уље.

 

Поврће

Оно које расте изнад земље: купус, брокула, прокулице,  кељ, шпинат, шпароге, тиквице, патлиџан, маслине, шпинат, гљиве, краставац, зелена салата, авокадо, лук, зелена паприка, парадајз и слично.

 

Млијечни производи

Увијек одаберите пуномасне опције као што је прави маслац, сиреви са мало угљених хидрата.

 

Орашасти плодови

Изврсно за гозбу у умјереним количинама умјесто кокица, слаткиша или чипса, узмите рецимо шаку, двије ораха.

 

Шта пити?

Вода ( Један литар на 25 килограма тјелесне тежине)

 

Кафа (без шећера или са стевија заслађивачем)

 

Чај (без шећера или са стевија заслађивачем)

 

лимунада (довољно до два лимуна дневно)

 

- За посебне прилике пијте бијело вино, а дозвољен је унос до пола литре дневно – поручила је Лидија Љубичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана