Povezanost tijela i uma: Razumijevanje somatizacije

Mr sci dr med Aleksandar Pejić
Povezanost tijela i uma: Razumijevanje somatizacije

Pedesetjednogodišnji muškarac došao je kod svoje doktorice porodične medicine žaleći se na brojne fizičke tegobe i simptome. Uprkos brojnim dijagnostičkim pretragama koje su pokazale uredne rezultate, pacijent je i dalje osjećao brojne tjelesne tegobe.

Nakon dugotrajnog ispitivanja, pacijent je konačno upućen na specijalistički pregled kod psihijatra, gdje mu je postavljena dijagnoza generaliziranog anksioznog poremećaja.

Ovo je oboljenje koje se lakše liječi u ranoj fazi, zbog čega je pravovremena dijagnoza od ključne važnosti.

Ovo je klasičan primjer somatizacije, što je tendencija izražavanja psihičkih tegoba kroz tjelesne simptome.

Osobe sa somatizacijom često doživljavaju somatske tegobe kao odgovor na različite psihosocijalne stresore. Oni traže medicinsku pomoć zbog tih simptoma, često odbijajući bilo kakvu diskusiju o mogućim psihološkim uzrocima, čak i kada su simptomi povezani sa neprijatnim životnim okolnostima ili događajima.

Prema dostupnim podacima, oko 25-30 odsto osoba koje se javljaju ljekarima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti pate od somatskih tegoba koje nemaju jasnu organsku osnovu. Osnovna odlika ovih poremećaja jeste prisustvo učestalih žalbi na tjelesne simptome koji nemaju fizičku osnovu ili se ne mogu objasniti registrovanim somatskim oboljenjem.

Osobe sa ovim poremećajem često su uvjerene da boluju od neke tjelesne bolesti koja im još uvijek nije dijagnostikovana, i zahtijevaju dodatna medicinska ispitivanja uprkos negativnim rezultatima i razuvjeravanju ljekara.

Ponekad je put do prihvatanja prave dijagnoze dug i praćen mnogobrojnim, često nepotrebnim pretragama. Međutim, kada se prihvati činjenica da psihička oboljenja mogu imati somatske manifestacije, put do izlječenja postaje otvoren.

Ukoliko vi ili neko iz vašeg bliskog okruženja ima iste ili slične simptome, savjetujemo da se obratite zdravstvenoj ustanovi i zakažete pregled specijaliste psihijatrije.

(Autor je specijalista psihijatrije)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana