Ne postoji bezopasno pušenje, ali postoje bolje alternative - pitanja i odgovori o e-cigaretama: Šta kažu stručnjaci?

GS
Ne postoji bezopasno pušenje, ali postoje bolje alternative - pitanja i odgovori o e-cigaretama: Šta kažu stručnjaci?

Da sve više naučnih istraživanja potvrđuje da su primarni uzroci bolesti izazvanih pušenjem, štetne materije koje se oslobađaju sagorijevanjem cigarete, a ne nikotin i da to posljedično znači da su proizvodi bez duvanskog dima bolji izbor nego klasične cigarete, bio je jedan od zaključaka nedavno održanog virtuelnog panela:„Pitanja i odgovori o e-cigaretama: stručnjaci imaju riječ“.

- Poznavanje rezultata studija, ali i upoznatost o postojanju alternativa, za pojedince i društva u cjelini, je neizmjerno važno - izjavio je na početku panela profesor Borislav Georgiev, šef Kardiološke klinike pri Nacionalnoj kardiološkoj bolnici u Sofiji, ujedno i domaćin događaja, dodavši da se „ovo naročito odnosi na odrasle pušače koji koriste uređaje koji zagrijavaju duvan i koji vjeruju ovim proizvodima upravo zbog do sada prezentiranih kliničkih studija o njihovom djelovanju“.

Netačne i neprovjerene informacije o ovim proizvodima, kao i o e-cigaretama, koje po profesoru Georgievu nikako ne bi trebali izjednačavati s klasičnim cigaretama, jer jednostavno nisu isti, mogu dovesti do toga da se pušači odluče ne ostaviti klasične cigarete.

 

 

A kada pričamo o štetnosti pušenja, mi u stvari pričamo o štetnosti duvanskog dima koji nastaje sagorijevanjem duvana i toksinima koji se tako stvaraju.

- U duvanskom dimu se mogu naći oksidansi, isparljiva organska jedinjenja, čestice, teški metali, nikotin i mnoge druge stvari koje prouzrokuju aterogenezu i trombozu, koje dalje mogu dovesti do pogoršanja endotelijskih ćelija kao i do velikog oštećenja unutrašnjih zidova krvnih sudova. Kada se ta oštećenja dese onda je prognoza za pacijenta veoma loša i mnogo je veća podložnost za dalja oboljenja koja se mogu javiti. Nagomilavanjem oštećenja, koje se prouzrokuje svakodnevnim pušenjem veoma lako može doći do takozvanog pucanja krvnih sudova, što dovodi do infarkta, nestabilne angine i ostalih teških oboljenja - istakao je Georgijev.

Dodaje da ne postoji bezopasno pušenje.

- Ne postoji ni manje štetno pušenje. Ako neko misli da ne šteti sebi i drugima jer je smanjio broj popušenih cigareta, vara se - navodi profesor Georgijev.

Prema njegovom mišljenju možete uzeti i lijek, kao prevenciju za srčane bolesti i razne druge preparate, ali ako ne prestanete pušiti, to je sve uzalud. Iako je potpuni prestanak pušenja jedino pravo rješenje za koje se on zalaže, Georgijev je dodao da ipak treba imati u vidu da brojne studije ukazuju da elektronske cigarete imaju neuporedivo manji uticaj na konzumenta i okolinu od klasičnih duhanskih proizvoda.

S profesorom Georgievim po pitanju štetnosti duhanskog dima složio se još jedan učesnik konferencije, dr Peter Harper, onkolog i vodeći konsultant pri Guy i Saint Thomas bolnici u Londonu. On je,navodeći istraživanja na temu globalnih zdravstvenih faktora rizika, za periode 1990. i 2017, istakao kako ona pokazuju da se ništa nije promijenilo.

- I 1990-ih i 2017. glavni globalni zdravstveni faktor rizika je bilo pušenje i to uprkos striktnih anti-pušačkih politika, koje je provodila većina država - rekao je Harper.

Napominje da se sve štetne materije koje se nalaze u duvanskom dimu počinju pojavljivati na temperaturama od 300 do 350 stepeni Celzijusovih.

Kada nastavite sagorijevati duvan, na temperaturi do 550 stepeni možete vidjeti kako se koncentracija tih štetnih materija značajno povećava.

- Ako razmislimo, vrh zapaljene cigarete dostiže temperaturu do 900 stepeni i u tom procesu se duhan pretvara u pepeo. Paljenje duhana je ono što oslobađa dim koji sadrži preko 6,000 hemikalija i ultrafinih čestica, a njih 93 se nalazi na listi štetnih materija, dok ih je gotovo 80 označeno kao kancerogena materija. Kada zapalimo cigaretu, ona izgori i šteta je već napravljena -naveo je Harper.

Dr Harper je inače zagovornik je koncepta smanjenja štete, koji podrazumijeva da je izvjesna mjera „lošeg“ ili „nezdravog“ ponašanja očekivana, pa bi prema tome cilj trebao biti minimiziranje štete nastale takvim ponašanjem.

- Ako brzo vozite – koristite pojas; ako se nezdravo hranite – uzmite statine, koji sprječavaju nakupljanje masti u krvnim žilama; ako imate aktivan seksualni život – koristiti kondome i preventivne vakcinacije. Zašto ne bismo isti princip primijenili i na pušenje? – dodaje.

Kako u svijetu svake godine umre oko osam miliona ljudi od bolesti izazvanih pušenjem, dr Harper navodi da se smanjenje štete od pušenja može postići i prihvatanjem alternativa.

- Prema izvještaju Instituta za zdravlje Engleske, ali i Cochrane izvještaja, e-cigarete i proizvodi koji zagrijavaju, a ne sagorijevaju duvan predstavljaju manje štetnu alternativu klasičnom pušenju, a ono što je zajedničko za oba izvještaja je da pozivaju vlasti u ovoj zemljuda uvrste ove proizvode u okvir Državnog zdravstvenog sistema (NHS). S pravom stručnjaci koji su radili na ovim izvještajima navode da se dugotrajno smanjenje štete neće i ne može postići ukoliko ovi proizvodi ne budu u upotrebi dugi niz godina, ali da već sad dokazi ukazuju da bi dugotrajni efekti ovih proizvoda bili daleko manje štetni nego oni izazvani pušenjem cigareta - zaključuje dr Harper.

Profesor Angel Gonzales Uruna sa univerziteta ''Autonoma de Madrid'', navodi da se manja štetnost ovih proizvoda već sada može mjeriti komparacijom količine i kvalitete aerosola i dima, od čega prvo emituju e-cigarete i proizvodi koji zagrijavaju duvan, a drugo klasične cigarete.. On je predstavio istraživanje u kojem je napravio spravu koja će simulirati čovjekova pluća i uporedio šta se dešava kada se konzumira tradicionalna cigareta i neke od alternativa, a kao najpopularniju je naveo IQOS i vapove. Izvađeni ketridž tradicionalne cigarete (koji simulira naša pluća) je bio tamno smeđe, gotovo crne boje, dok je ketridž e-cigarete bio providne, jedva žute.

- Brojne toksične materije koje naše tijelo apsorbuje su na neuporedivo nižem nivou prilikom konzumacije neke od alternativa. Ono što je jako interesantno je koncentracija ''Crotonaldehida''. Ova supstanca je jako, jako opasna, a njena koncentracija kod alternativa je 0, nema je. Redukcija od 100 odsto, to je zaista fascinantno. Pogledajmo '' Acetaldehid''. Prilikom konzumacije tradicionalnog duhana skala probija vrh, mjeri najveću moguću vrijednost, a kod alternativa, jedva da je prisutna - objasnio je profesor Uruna.

- Kada se govori o smanjenju štete od pušenja, pasivno pušenje nije sporedna tema, i predstavlja veoma važnu činjenicu prilikom razmatranja štetnosti. Rezultati istraživanja pokazuju da, prilikom korištenja proizvoda koji zagrijavaju duhan, oslobađa se tek 5.5 nanomiligrama nikotina u atmosferu, za razliku od 600 koliko se oslobađa prilikom pušenja cigareta.Zbog veoma male koncentracije nikotina u izbačenom aerosolu, postojanje „pasivnog pušenja“ prilikom konzumacije neke od alternativa se mora dodatno preispitati, jer je moguće da čak i ne postoji - zaključio je profesor Uruna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana