Не постоји безопасно пушење, али постоје боље алтернативе - питања и одговори о е-цигаретама: Шта кажу стручњаци?

ГС
Не постоји безопасно пушење, али постоје боље алтернативе - питања и одговори о е-цигаретама: Шта кажу стручњаци?

Да све више научних истраживања потврђује да су примарни узроци болести изазваних пушењем, штетне материје које се ослобађају сагоријевањем цигарете, а не никотин и да то посљедично значи да су производи без дуванског дима бољи избор него класичне цигарете, био је један од закључака недавно одржаног виртуелног панела:„Питања и одговори о е-цигаретама: стручњаци имају ријеч“.

- Познавање резултата студија, али и упознатост о постојању алтернатива, за појединце и друштва у цјелини, је неизмјерно важно - изјавио је на почетку панела професор Борислав Георгиев, шеф Кардиолошке клинике при Националној кардиолошкој болници у Софији, уједно и домаћин догађаја, додавши да се „ово нарочито односи на одрасле пушаче који користе уређаје који загријавају дуван и који вјерују овим производима управо због до сада презентираних клиничких студија о њиховом дјеловању“.

Нетачне и непровјерене информације о овим производима, као и о е-цигаретама, које по професору Георгиеву никако не би требали изједначавати с класичним цигаретама, јер једноставно нису исти, могу довести до тога да се пушачи одлуче не оставити класичне цигарете.

 

 

А када причамо о штетности пушења, ми у ствари причамо о штетности дуванског дима који настаје сагоријевањем дувана и токсинима који се тако стварају.

- У дуванском диму се могу наћи оксиданси, испарљива органска једињења, честице, тешки метали, никотин и многе друге ствари које проузрокују атерогенезу и тромбозу, које даље могу довести до погоршања ендотелијских ћелија као и до великог оштећења унутрашњих зидова крвних судова. Када се та оштећења десе онда је прогноза за пацијента веома лоша и много је већа подложност за даља обољења која се могу јавити. Нагомилавањем оштећења, које се проузрокује свакодневним пушењем веома лако може доћи до такозваног пуцања крвних судова, што доводи до инфаркта, нестабилне ангине и осталих тешких обољења - истакао је Георгијев.

Додаје да не постоји безопасно пушење.

- Не постоји ни мање штетно пушење. Ако неко мисли да не штети себи и другима јер је смањио број попушених цигарета, вара се - наводи професор Георгијев.

Према његовом мишљењу можете узети и лијек, као превенцију за срчане болести и разне друге препарате, али ако не престанете пушити, то је све узалуд. Иако је потпуни престанак пушења једино право рјешење за које се он залаже, Георгијев је додао да ипак треба имати у виду да бројне студије указују да електронске цигарете имају неупоредиво мањи утицај на конзумента и околину од класичних духанских производа.

С професором Георгиевим по питању штетности духанског дима сложио се још један учесник конференције, др Петер Харпер, онколог и водећи консултант при Guy и Saint Thomas болници у Лондону. Он је,наводећи истраживања на тему глобалних здравствених фактора ризика, за периоде 1990. и 2017, истакао како она показују да се ништа није промијенило.

- И 1990-их и 2017. главни глобални здравствени фактор ризика је било пушење и то упркос стриктних анти-пушачких политика, које је проводила већина држава - рекао је Харпер.

Напомиње да се све штетне материје које се налазе у дуванском диму почињу појављивати на температурама од 300 до 350 степени Целзијусових.

Када наставите сагоријевати дуван, на температури до 550 степени можете видјети како се концентрација тих штетних материја значајно повећава.

- Ако размислимо, врх запаљене цигарете достиже температуру до 900 степени и у том процесу се духан претвара у пепео. Паљење духана је оно што ослобађа дим који садржи преко 6,000 хемикалија и ултрафиних честица, а њих 93 се налази на листи штетних материја, док их је готово 80 означено као канцерогена материја. Када запалимо цигарету, она изгори и штета је већ направљена -навео је Харпер.

Др Харпер је иначе заговорник је концепта смањења штете, који подразумијева да је извјесна мјера „лошег“ или „нездравог“ понашања очекивана, па би према томе циљ требао бити минимизирање штете настале таквим понашањем.

- Ако брзо возите – користите појас; ако се нездраво храните – узмите статине, који спрјечавају накупљање масти у крвним жилама; ако имате активан сексуални живот – користити кондоме и превентивне вакцинације. Зашто не бисмо исти принцип примијенили и на пушење? – додаје.

Како у свијету сваке године умре око осам милиона људи од болести изазваних пушењем, др Харпер наводи да се смањење штете од пушења може постићи и прихватањем алтернатива.

- Према извјештају Института за здравље Енглеске, али и Cochrane извјештаја, е-цигарете и производи који загријавају, а не сагоријевају дуван представљају мање штетну алтернативу класичном пушењу, а оно што је заједничко за оба извјештаја је да позивају власти у овој земљуда уврсте ове производе у оквир Државног здравственог система (НХС). С правом стручњаци који су радили на овим извјештајима наводе да се дуготрајно смањење штете неће и не може постићи уколико ови производи не буду у употреби дуги низ година, али да већ сад докази указују да би дуготрајни ефекти ових производа били далеко мање штетни него они изазвани пушењем цигарета - закључује др Харпер.

Професор Ангел Гонзалес Уруна са универзитета ''Autonoma de Madrid'', наводи да се мања штетност ових производа већ сада може мјерити компарацијом количине и квалитете аеросола и дима, од чега прво емитују е-цигарете и производи који загријавају дуван, а друго класичне цигарете.. Он је представио истраживање у којем је направио справу која ће симулирати човјекова плућа и упоредио шта се дешава када се конзумира традиционална цигарета и неке од алтернатива, а као најпопуларнију је навео IQOS и вапове. Извађени кетриџ традиционалне цигарете (који симулира наша плућа) је био тамно смеђе, готово црне боје, док је кетриџ е-цигарете био провидне, једва жуте.

- Бројне токсичне материје које наше тијело апсорбује су на неупоредиво нижем нивоу приликом конзумације неке од алтернатива. Оно што је јако интересантно је концентрација ''Crotonaldehida''. Ова супстанца је јако, јако опасна, а њена концентрација код алтернатива је 0, нема је. Редукција од 100 одсто, то је заиста фасцинантно. Погледајмо '' Acetaldehid''. Приликом конзумације традиционалног духана скала пробија врх, мјери највећу могућу вриједност, а код алтернатива, једва да је присутна - објаснио је професор Уруна.

- Када се говори о смањењу штете од пушења, пасивно пушење није споредна тема, и представља веома важну чињеницу приликом разматрања штетности. Резултати истраживања показују да, приликом кориштења производа који загријавају духан, ослобађа се тек 5.5 наномилиграма никотина у атмосферу, за разлику од 600 колико се ослобађа приликом пушења цигарета.Због веома мале концентрације никотина у избаченом аеросолу, постојање „пасивног пушења“ приликом конзумације неке од алтернатива се мора додатно преиспитати, јер је могуће да чак и не постоји - закључио је професор Уруна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана