Koliko sati sna treba čovjeku da normalno funkcioniše?

GS
Foto: Unsplash

U dinamičnom okruženju današnjeg društva, pitanje o količini potrebnog sna postaje ključno za našu svakodnevnu produktivnost i dobrostanje.

Svako od nas ima svoj jedinstven ritam i potrebe, stvarajući nesigurnost oko toga koliko sati sna zaista treba. Dok neki tvrde da su dovoljna četiri sata, drugi ističu neophodnost osam ili više. 

Osim fizičkog oporavka, san igra ključnu ulogu u mentalnom zdravlju. Dubok san omogućava mozgu da obradi informacije, konsoliduje sjećanja, i pripremi se za nove izazove. Međutim, u vremenu koje neumitno prolazi, suočavamo se sa sve manjkom sna zbog zahtjeva posla, porodičnih obaveza i modernog načina života.

Balansiranje između dovoljno sna i svakodnevnih obaveza postaje umjetnost koju treba savladati. Istraživanja pokazuju da dugotrajan nedostatak sna može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. Dakle, koliko je sati sna dovoljno?

Odgovor leži u slušanju signala tijela, priznavanju individualnih potreba, i prilagođavanju životnog stila kako bi se postigao optimalan balans. Samo kroz očuvanje ravnoteže između odmora i obaveza možemo očekivati da funkcionišemo na najvišem nivou i ostvarimo svježinu uma i tijela koje nam je potrebno za uspjeh u svijetu koji nas okružuje."

Tačna količina sna koja je potrebna varira između pojedinaca i može zavisiti od različitih faktora, uključujući uzrast, zdravstveno stanje i životni stil. Većina stručnjaka preporučuje odraslim osobama između sedam i devet sati sna svake noći kako bi održali optimalno fizičko i mentalno zdravlje.

Mladi ljudi i tinejdžeri obično zahtjevaju više sna, negdje između osam i deset sati, zbog intenzivnog fizičkog i mentalnog razvoja. S druge strane, stariji pojedinci mogu se osjećati dobro sa nešto manje sna, ali je i dalje važno održavati kvalitetan san, prenosi Glas Srpske.

Važno je napomenuti da nije samo kvantitet, već i kvalitet sna od suštinskog značaja. Dubok i neometan san ima snažan uticaj na opšte zdravlje i sposobnost suočavanja sa stresom. Stoga, umjesto da se fokusiramo isključivo na broj sati, trebali bismo težiti postizanju zdravih spavaćih navika koje podržavaju dubok i obnovljujući san, pružajući nam osnovu za efikasno funkcionisanje tokom dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana