Колико сати сна треба човјеку да нормално функционише?

GS
Foto: Unsplash

У динамичном окружењу данашњег друштва, питање о количини потребног сна постаје кључно за нашу свакодневну продуктивност и добростање.

Свако од нас има свој јединствен ритам и потребе, стварајући несигурност око тога колико сати сна заиста треба. Док неки тврде да су довољна четири сата, други истичу неопходност осам или више. 

Осим физичког опоравка, сан игра кључну улогу у менталном здрављу. Дубок сан омогућава мозгу да обради информације, консолидује сјећања, и припреми се за нове изазове. Међутим, у времену које неумитно пролази, суочавамо се са све мањком сна због захтјева посла, породичних обавеза и модерног начина живота.

Балансирање између довољно сна и свакодневних обавеза постаје умјетност коју треба савладати. Истраживања показују да дуготрајан недостатак сна може довести до озбиљних здравствених проблема. Дакле, колико је сати сна довољно?

Одговор лежи у слушању сигнала тијела, признавању индивидуалних потреба, и прилагођавању животног стила како би се постигао оптималан баланс. Само кроз очување равнотеже између одмора и обавеза можемо очекивати да функционишемо на највишем нивоу и остваримо свјежину ума и тијела које нам је потребно за успјех у свијету који нас окружује."

Тачна количина сна која је потребна варира између појединаца и може зависити од различитих фактора, укључујући узраст, здравствено стање и животни стил. Већина стручњака препоручује одраслим особама између седам и девет сати сна сваке ноћи како би одржали оптимално физичко и ментално здравље.

Млади људи и тинејџери обично захтјевају више сна, негдје између осам и десет сати, због интензивног физичког и менталног развоја. С друге стране, старији појединци могу се осјећати добро са нешто мање сна, али је и даље важно одржавати квалитетан сан, преноси Глас Српске.

Важно је напоменути да није само квантитет, већ и квалитет сна од суштинског значаја. Дубок и неометан сан има снажан утицај на опште здравље и способност суочавања са стресом. Стога, умјесто да се фокусирамо искључиво на број сати, требали бисмо тежити постизању здравих спаваћих навика које подржавају дубок и обновљујући сан, пружајући нам основу за ефикасно функционисање током дана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана