Koje su prednosti i mane gazirane, a koje negazirane vode

GS
Koje su prednosti i mane gazirane, a koje negazirane vode

Pravilna hidratacija olakšava izbacivanje toksina, poboljšava izgled kože i omogućuje pravilan rad probavnog sistema

 Piti vodu jedna je od najvažnijih stvari koje možete učiniti za svoje zdravlje. Pravilna hidratacija olakšava izbacivanje toksina, poboljšava izgled kože i omogućuje pravilan rad probavnog sistema.

Kada je riječ o vodi, svijet se tradicionalno dijeli na dvije skupine: postoje oni koji vole negaziranu vodu i oni koji ne mogu bez mjehurića gazirane vode.

Mitovi koji kruže o dvije vrste vode su brojni – i nisu svi potvrđeni dokazima: neki kažu da je gazirana voda korisnija od negazirane u probavnom procesu, drugi optužuju gaziranu vodu za oticanje ili zadržavanje vode.

Je li gazirana voda loša?

Dobrobiti konzumiranja mineralne vode (redovito ili povremeno) su brojne.

Prije svega, zapravo pomaže kod probavnih smetnji i težine u želucu, zahvaljujući prisutnosti ugljičnog dioksida u svom sastavu.

Zatim, pomaže kod suzbijanja osjećaja umora i gubitka koncentracije – ako, primjerice, vozite ili ste nekoliko sati obavljali sjedeći posao.

Na kraju, tijekom sportskih aktivnosti ili vrlo vrućih dana, zahvaljujući visokom nivou mineralnih soli (natrij, kalij, magnezij) gazirana voda na prirodan način smanjuje osjećaj umora i iscrpljenosti.

Ukoliko imate ova stanja, gazirana voda se ne preporučuje:

Za ljude dobrog zdravlja gazirana voda nema nuspojava.

Međutim, kod određenih patologija, konzumaciju mehurića treba izbegavati – ili barem ograničiti,prenosi Una

Primjerice, oni koji pate od bubrežnih kamenaca ili tzv. “renelle” (sitni pijesak koji se stvara unutar bubrega) trebaju izbjegavati gaziranu vodu.

Prisutnost kalcija mogla bi pridonijeti razvoju ovih poremećaja, prisiljavajući ljude da piju puno više vode od preporučene dvije litre dnevno.

Čak i oni koji uzimaju dodatke na bazi kalcija zbog drugih patologija (na primjer, osteoporoze) trebali bi ograničiti konzumaciju gazirane vode kako bi izbjegli rizik od taloženja ovog minerala u bubrezima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana