Jedete previše životinjskih proizvoda i pijete iz plastičnih flaša? Navike koje skraćuju životni vijek

B92
Foto: Ilustracija

Većina nas upoznata je s time kako neke navike poput pušenja ili nedostatka aktivnosti mogu naštetiti našem zdravlju, ali tu su i one svakodnevne na koje ni ne obraćamo pažnju, a koje mogu imati slične posljedice na naš životni vijek.

Ove iznenađujuće navike koje mogu da vam skrate život možda su stvari o kojima uopšte ni ne razmišljate, no one igraju značajnu ulogu u našoj dugovečnosti. Za one koji žele da prožive dug i zdrav život, važno je da obrate pažnju na sljedeće aktivnosti kako bi to sebi i osigurali.

"Mnogi odrasli ne spavaju dovoljno", kaže doktorka Karolin Kederkvist, pa dodaje: "Mnogi će se odmarati ispred TV-a ili jesti nezdravu hranu, a naročito kada su umorni. Ni jedno ni drugo ne pruža toliko energije i opuštanja kao što to može pružiti odgovarajuća količina sna", kaže.

"Spavanje manje od šest sati noću uvećava za 12 odsto vjerovatnoću da ćete umrijeti ranije od nekog ko spava do osam sati", tvrdi studija.

Previše spavate

S druge strane, previše sna takođen može biti loše za zdravlje. Prema studiji, ljudi koji spavaju duže od devet sati dnevno imaju veći rizik za kraći život. Isto je važilo i za ljude koji su spavali manje od sedam sati, pa se čini kako je magični broj za spavanje između sedam i devet sati tokom noći.

Upotreba previše dezinfekcijskih sredstava za ruke

Čini se da sredstva za dezinfekciju ruku pomažu da sprečimo da se razbolimo, ali njih previše zapravo može da ima suprotan efekat. "Preterana upotreba sredstva za dezinfekciju ruku stvoriće okruženje za rast bakterija otpornih na antibiotike", kaže dr. Skot Šrajber.

"Ove bakterije je vrlo teško rešiti se i mogu uzrokovati mnoga zdravstvena stanja", zaključuje on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana