Једете превише животињских производа и пијете из пластичних флаша? Навике које скраћују животни вијек

B92
Foto: Ilustracija

Већина нас упозната је с тиме како неке навике попут пушења или недостатка активности могу наштетити нашем здрављу, али ту су и оне свакодневне на које ни не обраћамо пажњу, а које могу имати сличне посљедице на наш животни вијек.

Ове изненађујуће навике које могу да вам скрате живот можда су ствари о којима уопште ни не размишљате, но оне играју значајну улогу у нашој дуговечности. За оне који желе да проживе дуг и здрав живот, важно је да обрате пажњу на сљедеће активности како би то себи и осигурали.

"Многи одрасли не спавају довољно", каже докторка Каролин Кедерквист, па додаје: "Многи ће се одмарати испред ТВ-а или јести нездраву храну, а нарочито када су уморни. Ни једно ни друго не пружа толико енергије и опуштања као што то може пружити одговарајућа количина сна", каже.

"Спавање мање од шест сати ноћу увећава за 12 одсто вјероватноћу да ћете умријети раније од неког ко спава до осам сати", тврди студија.

Превише спавате

С друге стране, превише сна такођен може бити лоше за здравље. Према студији, људи који спавају дуже од девет сати дневно имају већи ризик за краћи живот. Исто је важило и за људе који су спавали мање од седам сати, па се чини како је магични број за спавање између седам и девет сати током ноћи.

Употреба превише дезинфекцијских средстава за руке

Чини се да средства за дезинфекцију руку помажу да спречимо да се разболимо, али њих превише заправо може да има супротан ефекат. "Претерана употреба средства за дезинфекцију руку створиће окружење за раст бактерија отпорних на антибиотике", каже др. Скот Шрајбер.

"Ове бактерије је врло тешко решити се и могу узроковати многа здравствена стања", закључује он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана