Poznati dizajner Fred Segal preminuo u 87. godini: Bio inovator koji je kršio modna pravila

G.S.
Poznati dizajner Fred Segal preminuo u 87. godini: Bio inovator koji je kršio modna pravila

Fred Segal bio je osoba s naprednim idejama koja su kršila modna pravila, bio je inovator i mentor brojnim zvijezdama, veliki ljubitelj života i humanitarac, navedeno je u izjavi porodice modnog dizajnera Freda Segala, koji je preminuo u 87. godini.

Jedan od ljudi koji su u Americi bili ikone mode, poznati dizajner omiljen među slavnim osobama, Fred Segal preminuo je prije nekoliko dana od posljedica moždanog udara u bolnici u Santa Moniki u Kaliforniji, objavio je u subotu njegov agent.

- Do samog kraja, inspirisao nas je da nikad ne odustajemo. Zauvijek će biti voljen i slavljen. Bio je istinski umjetnik koji je čitav svoj život posvetio tome da bude što bolji čovjek u svakom smislu - dodaje se u izjavi.

Dizajner je svoju prvu modnu trgovinu otvorio davne 1961. godine,  u zapadnom Holivudu, gdje je prvenstveno prodavao farmerke i komplete od flanela i somota. Među njegovim ranim obožavateljima bili su “Bitlsi”, Dajana Ros, Elvis Prisli i Fara Foset.

- Šezdesetih godina prošlog vijeka nije bilo paparaca, tabloida ni interneta kao danas. “Bitlsi” su ušli u moju radnju i privukli toliku pažnju da je napolju nastao haos u saobraćaju - govorio je svojevremeno u intervjuu Segal.

Na vrhuncu slave sredinom sedamdesetih glumicu Faru Foset, zvijezdu “Čarlijevih anđela”, fotografisali su na skejtbordu, odjevenu upravo u Segalove farmerke i crvenu košulju.

Segalov dizajn privukao je i mlađe obožavatelje mode - stvarne i izmišljene.

- Koncept kojim sam se vodio je udobnost i to da je ljudima potrebno da se osjećaju udobno, ležerno i privlačno - rekao je Segal u jednom intervjuu prije nekoliko godina.

On je bio je sinonim za losanđeleski stil, a njegovo ime koristilo se u serijama i filmovima kao što su “Entourage”, “Clueless”, “Legally Blonde” i “Less Than Zero”, te u drugim sferama pop kulture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana