Uobičajene navike čišćenja koje daju samo kontraefekat

GS
Foto: Ilustracija

U nastavku vam predočavamo sedam grešaka koje mnogi često čine, a koje vam troše vrijeme i trebalo bi da ih izbjegavate.

Pranje prozora tokom sunčanih dana

Sredstva za pranje će se brže sušiti ako je lijep i vedar dan. Tako će se i sredstvo za pranje osušiti prije nego što operete i ispolirate staklo pa će ostati ružni tragovi i - uzalud ste se trudili. Sunčane dane iskoristite za rekreaciju i druženje, a one oblačne rezervišite za pranje prozora.

Stavljanje sredstva direktno na površinu

Ukoliko se radi o većoj nezgodi, sredstvo za čišćenje treba direktno aplicirati, ali prilikom klasičnog održavanja uvijek je bolje da ga nanesete prvo na krpu, kojom ćete čistiti prljavu površinu. Tako ćete izbjeći uništavanje površina i očuvaćete nameštaj.

Mrlje na tepihu treba detaljno očistiti

Prosuli ste crveno vino na tepih? Tekuće mrlje mogu da izbiju na površinu i neprijatno da mirišu, ako ih dubinski ne odstranite. Prvo, potrebno je da papirnim ubrusima ili krpom upijete što više prolivene tečnosti, a zatim da je operete odgovarajućim sredstvom za čišćenje. Postupak ponovite više puta, u slučaju da niste sigurni da ste je kompletno uklonili.

Četka za WC

Osim što treba redovno da je čistimo, jer se nalazi na delikatnim mjestima i idealna je za množenje bakterija. Iz istog razloga, trebalo bi dobro da je osušimo nakon korišćenja i vraćanja u postolje. Dovoljno je desetak minuta da se osuši i ocijedi, a zatim je vratite na mjesto.

Sunđer za pranje sudova

Zbog vlage, smatra se da je on jedan od najprljavijih stvari koje imamo u kući. Nije dovoljno samo da ga dobro isperemo nakon pranja sudova. 

Usisavanje domova sa kućnim ljubimcima

Čišćenje je zahtjevnije kada imamo kućne ljubimce, posebno one čija se dlaka "lijepi" za nameštaj, tepihe i skuplja se u svakom dijelu doma. U takvim situacijama najbolje je da usisavate bez nastavka, samo uz pomoć cijevi.

Nenošenje zaštitnih rukavica

Čak i kada krenete na brzinu da operete nekoliko tanjira ili da malo očistite umivaonik, i u takvim situacijama bi trebalo da nosite zaštitne rukavice. Naša koža je poput upijajućeg sunđera, pa je i male količine hemijskih sredstava lako isuše, prenosi B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana