Ovo je najprljaviji predmet u vašoj spavaćoj sobi, treba ga čistiti bar jednom sedmično

GS
Foto: Ilustracija

Jedna od najprljavijih prostorija u našoj kući je spavaća soba, a iako je vi možda smatrate svojom oazom za odmor, upravo ona može sadržavati najviše bakterija.

Osim same prostorije, tu su i predmeti koji su kao magnet za spomenutu česticu, a jedan od njih posebno se ističe.

Iako bi vjerovatno mnogima na um pali noćni ormarići ili krevet na kojem se nalazi posteljina koja se smatra izvorom prljavštine, postoji i predmet koji često zanemarujemo, a koji se smatra prljavijim od svih ostalih.

Možda će vas iznenaditi, no najprljaviji predmet u spavaćoj sobi je noćna lampa.

Na lampe koje često držimo u blizini kreveta skuplja se najviše čestica prašine i brojnih drugih bakterija, a upravo njih najčešće zanemarujemo te zaboravljamo očistiti.

Mnogi pri mijenjanju posteljine nisu ni svjesni koliko štetnih čestica ona ostavlja za sobom, najčešće jer su iste nevidljive, a one, zajedno sa ostalim bakterijama te insektima koji se skupljaju oko svjetla u ljetnim noćima, zaustavljaju se na našim lampama.

Stručnjaci preporučuju, prenosi The Sun, čišćenje ovog predmeta bar jednom sedmično, a naročito ako se iste nalaze u neposrednoj blizini kreveta čime se uvećava rizik od alergija te raznih kožnih infekcija ili iritacija, javlja Klix.ba

U zavisnosti od materijala od kojeg je lampa, istu možete očistiti sredstvima za staklo, vlažnom krpom, otopinom vode i sode bikarbone ili čak usisivačem.

Također, u nekim slučajevima može poslužiti i fen podešen na maksimalnu brzinu ili ljepljivi valjak za dlačice koji često koristimo za odjeću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana