Ovaj trik će vas spasiti muka: Evo kako da očistite zagorjelo posuđe

GS
Ovaj trik će vas spasiti muka: Evo kako da očistite zagorjelo posuđe

Bez obzira koliko se trudimo da naše tepsije za pečenje izgledaju sjajno i novo kao kad smo ih kupili, poslije nekoliko mjeseci korišćenja već izgledaju staro.

Bilo da ste ih obložili limenom folijom ili papirom za pečenje, prljavština se nekako nađe na plehu, ostavljajući vam osjećaj kao da gostima na večeri morate da kažete da su 'čisti!' kad god ih izvučete. Ovaj jednostavan trik za čišćenje u pet koraka garantuje da ćete oprati sve mrlje koje su se u međuvremenu nakupile.

Uzmite svoju prljavu tepsiju i prelijte je ključalom vodom, dovoljno da se napuni do vrha. Ostavite je minut, nemojte čekati da se voda ohladi.

Pospite dovoljno sode bikarbone, fokusirajući se na mjesta koja su najprljavija. I to mora biti soda bikarbona, a ne prašak za pecivo, jer je mnogo jača. Na sloj sode bikarbone dodajte sloj soli. Bilo koja vrsta soli će odgovarati, ali kažu da je krupna morska so najbolja.

U praznu bocu sa raspršivačem dodajte bijelo vinsko sirće ili jabukovo sirće i obilno poprskajte mješavinu sode bikarbone i soli koju ste napravili.

Na kraju, lagano vlažnim sunđerom oribajte svaki centimetar vaše posude. Za to možete koristiti i kuglicu aluminijumske folije, ako nemate ništa drugo pri ruci, ali to je samo ako je vaša tepsija samo metalna i nema poseban premaz. .

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana