Ova egzotična ljepotica je magnet za sreću

GS
Ova egzotična ljepotica je magnet za sreću

Biljke u prostor donose posebnu energiju, što zna svako ko ih njeguje, ali neke se izdvajaju i po svojim feng šui svojstvima.

Jedna od njih je klivija – sobna biljka s mesnatim i velikim zelenim listovima i čarobnim cvijetom, najčešće narančaste boje.

Cvjeta jednom godišnje, najčešće u proljeće, a njen cvijet je u obliku trubice koji biljci daje posebnu egzotičnu ljepotu.

Kada procvjeta, mnogi kažu da to znači da u vašu kuću uskoro stižu dobre vijesti.

Međutim, da bi klivija uopće procvjetala, potrebna je adekvatna njega. Odgovara joj sjeverna strana u kući, a nikako je ne treba izlagati jakim sunčevim zrakama. Odgovara joj sobna temperatura, a ne treba je zimi držati na temperaturi nižoj od 10 stepeni.

Biljka se zalijeva po potrebi, uopće nije zahtjevna. Zimi se zalijeva na oko 20 dana, dok je tokom ljeta i proljeća treba zalijevati češće.

Mlade klivije se presađuju svake godine na proljeće, kad stane cvjetanje, u veću teglu. Klivija se može razmnožavati dijeljenjem velikih biljaka, odnosno, odvajanjem mladica nakon cvjetanja, a može se razmnožiti i sjemenom.

Klivija zauzima svoje mjesto u istočnoj filozofiji feng shui. Smatra se da je njena aura dragocjena i posebna i da zrači nevjerojatnom energijom. Postoje određena feng shui pravila za ovu sretnu biljku.

Kliviju ne treba stavljati u spavaću sobu, jaka energija cvijeta može utjecati na snove i uzrokovati nesanicu.

Biljka je idealna opcija za uređenje dnevnog boravka i kancelarije. U ovim prostorijama imat će blagotvoran utjecaj na okolinu i eliminirati negativnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana