Na šta trebate obratiti pažnju prilikom uređenja doma kako biste olakšali čišćenje

GS
Foto: Ilustracija

Dom uglavnom uređujemo prema vlastitom stilu, a onda izbori koje smo napravili diktiraju rutinu čišćenja.

Kvalitetno planiranje može skratiti vrijeme koje potrošimo čisteći.

Kada kupujete sofe, kredence i bilo kakve druge komade namještaja, potražite one koje imaju "noge". Još bolje, kupite ormariće koji se pričvršćuju na zid. Ovo će vam olakšati usisavanje ili brisanje.

Ako imate kućnog ljubimca ili malu djecu koja će vjerovatno ostaviti otisak prstiju i tragove bojica na zidovima, izbjegavajte mat boje. Umjesto toga se odlučite za sjajne boje koje su uglavnom na bazi lakova. Moći ćete ih očistiti u samo nekoliko minuta.

Sofa napravljena od kože je idealan odabir ukoliko ne želite čišćenju posvećivati previše pažnje. Samo se trebate pobrinuti da je odmah prebrišete ako se nešto prospe i jednom godišnje odvojiti novac za dubinsko čišćenje.

Ukoliko ipak preferirate sofu od tkanine, kupite onu koja ima mikrovlakna koja su otporna na mrlje. Naravno, uvijek možete nabaviti presvlaku koju možete oprati u mašini. Uzmite u obzir da će tamnije boje bolje sakriti mrlje, ali to možda nije najbolja opcija ako imate kućnog ljubimca s bijelim krznom

Police izgledaju sjajno na fotografijama na Instagramu, ali u stvarnosti zahtijevaju dodatno brisanje prašine. Ipak uzmite staklene ormariće kako biste mogli pokazati svoje omiljene predmete, a pritom ih čuvati od veće količine prašine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana