Na ova četiri načina uljepšajte svoj dom

GS
Foto: Agencije

Čak i male promjene, koje su pritom i pristupačne, u enterijerima mogu napraviti značajne razlike.

Detalji poput ogledala, elegantnih mirisnih svijeća ili zanimljive vaze, imaju moć vizuelno promijeniti utisak cijele prostorije.

Ogledalo

Bez obzira na to da li ste ljubitelj minimalističkog ili eklektičnog stila uređenja enterijera, ogledalo će u svaki prostor unijeti željenu promjenu.

Od jednostavnih ogledala pa sve do onih stojećih, kao što su na primjer trenutno vrlo popularna ogledala sa zlatnim okvirima, za koji god model da se odlučite , on će enterijeru pružiti dozu luksuza.

Ogledalo je nešto što svakodnevno koristimo i gotovo da ne postoji stan koji ga nema, stoga je upravo ogledalo detalj koji je, osim što je prijeko potreban, detalji koji čini razliku.

Osim toga, ogledalo omogućava igru sa svjetlom, pa interijer možemo učiniti svijetlim, prostranijim i vizuelno atraktivnijim.

Igra detaljima na zidu

Osnova svakog doma su zidovi, upravo oni nam pružaju niz mogućnosti u uređenju.

Zid možemo posmatrati kao prazno platno koje čeka da postane umjetničko djelo.

Bojenje zidova zasigurno je jedan od najjednostavnijih načina za promjenu u interijeru.

Jedan zid možete naglasiti svojom najdražom bojim koja će istaknuti ostatak namješta u stanu, ali postoje i druge mogućnosti.

Osim klasičnim slikama i umjetninama, zidove možete ukrasiti porodičnim fotografijama koje će vas svakodnevno podsjećati na neke lijepe trenutke.

Posljednjih godina tapete su sve popularniji izbor u interijerima, a s obzirom na raznolikost boja, modela i tekstura sigurni smo da svako može pronaći savršen dizajn za sebe.

Ako imate talenta za slikanje, oslobodite kreativnost i samo oslikajte neki od zidova u vašem domu, a ako živite s djecom, možete i njima prepustiti taj dio, naročito ako se radi o dječjoj sobi.

Ako uživate u čitanju i skupljanju knjiga, kućna biblioteka može biti odličan izbor.

Takođe, ako vam u stanu nedostaje polica, uvijek se možete odlučiti za neke zanimljive koje će osim praktične imati i estetsku funkciju u interijeru.

Rasvjeta

Danas je vrlo teško zamisliti dom bez svjetlosti. Osim prirodne svjetlosti, možemo je osigurati i raznim rasvjetnim tijelima.

Zavisno od atmosfere koju želite stvoriti u svom domu, moguće je birati između raskošnih kristalnih lustera, onih tradicionalnih, kao i onih u industrijskom stilu.

Bez obzira za koji stil se odlučite, rasvjeta će sigurno zaokružiti cjelinu i naglasiti vaš stil.

Osim plafonske, podna rasvjeta takođe može biti vrlo zanimljiv detalj u enterijeru, stoga, bez obzira o kojem tipu rasvjete razmišljate, istražite mogućnosti koje će nadopuniti vaš stil i istaći ono najbolje.

Dekoracije

Dekoracije poput mirisnih svijeća koje će dom ispuniti vašim najdražim notama, cvijeća, mini bara, stolića za kafu ukrašenog knjigama, ukrasnih jastučića, prekrivača, posteljine i zavjesa čak će i najpraznijem prostoru dati dozu šarma.

Kao i sve ostalo u interijeru, birate ih zavisno od vizije stana koji ste zamislili kao vašu oazu.

Nemojte se bojati igrati s uzorcima, teksturama, materijalima i motivima. Upravo su oni odraz vaše ličnosti i stila i nešto što će stan učiniti prepoznatljivim za vas.

Za kraj, ne zaboravite: uređenje enterijera, bez obzira radi li se o potpuno novom prostoru ili onome kojem je potrebno osvježenje može biti dugotrajan i višeslojan proces.

Nakon što je vaš dom funkcionalan, tek onda idu detalji.

Njima stan ne morate napuniti preko noći, birajte ih pomno i neka svaki od njih ima svoje značenje.

Kombinacija iskusne osobe koje će vas savjetovati oko tehničkih stvari pri uređenju doma i detalja kojima će te vi ispuniti svoj prostor stvoriće savršenu cjelinu u kojoj ćete se osjećati sigurno, udobno i u kojoj ćete uživati na kraju svakog radnog dana, prenosi indizajn.rtl.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana