Mnogi unose narcis u kuću: Koja je simbolika ovog cvijeta i kako da što duže bude svjež

GS
Mnogi unose narcis u kuću: Koja je simbolika ovog cvijeta i kako da što duže bude svjež

Znamo da je proljeće iza ćoška, a sa njim i rascvjetana bašta. Ništa ne ukazuje na najljepše godišnje doba od bašta punih narcisa.

Narcisi su jedna od najpopularnijih proljećnih lukovica zbog svojih zadivljujućih zlatnih boja.

Simbolizuju ponovno rođenje i nove početke. Briga o narcisima je prilično jednostavna, a jednom kada ih zasadite, željećete da ih iz godine u godinu imate.

Porijeklom su iz sjeverne Evrope i uzgajaju se u umerenoj klimi širom svijeta. Zvanični su cvijet Velsa i tradicionalno se nose na Dan Svetog Davida, koji se obilježava 1. marta.

Postoji između 13.000-25.000 varijacija narcisa, ali najpopularnije su sorte trube. Postoji 13 glavnih vrsta narcisa koje se obično uzgajaju u baštama, ali otprilike 13.000-25.000 različitih sorti u svakoj diviziji. Najčešće sorte uključuju već pomenute truba narcise, tu su i dupli narcisi, Triandrus i drugi.

Mnogima je ovaj cvijet omiljeni dio proljećne dekoracije, pa ako riješite da osvežite svoj dom veličanstvenim buketom narcisa, evo kako da vam što duže opstane:

Kada isiječete narcise iz bašte, stavite ih u kantu tople vode i ostavite ih na hladnom mjestu 2-3 sata kako bi se stabljike stvrdnule. Pošto narcisi sadrže toksine u svojim stabljikama, obavezno držite cvijeće podalje od drugih sorti kako ne biste ubili druge biljke.

Kada su narcisi spremni za stavljanje u vazu, prerežite svaku stabljiku tako da duže traju. Obavezno isijecite stabljike pod toplom vodom i pod blagim uglom kako biste sprečili mehuriće vazduha i omogućili cvetovima da brzo upijaju vodu.

Rasporedite cveće

Napunite vazu toplom vodom i hranom za cvijeće i počnite da aranžirate narcise. Imajte na umu da ovi proljećni cvjetovi sadrže mliječni sok koji može da otruje drugo cvjeće, tako da ako želite da ih miješate sa drugim sortama, imate dvije mogućnosti: sačekajte 24 sata da napravite miješani buket ili stavite narcise u odvojenu vazu.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana