Kao da ste ih obojali: Kako da promijenite boju hortenzijama

GS
Kao da ste ih obojali: Kako da promijenite boju hortenzijama

Žene koje vole cvijeće njeguju u dvorištu hortenzije koje su prelijepe roze, plave ili bijele boje.

Nekada hortenzije mogu same promijeniti boju, zbog kiselosti zemljišta, pa tako one koje su jedne godine imale roze cvjetove, sledeće godine mogu imati plave. Ali, to možete i sami da postignete ako želite. Jedino odolijeva hortenzija krem boje, koja može dobiti samo rozikastu nijansu.

Ali ako želite da vaša hortenzija ima plave ili ljubičaste cvjetove, zemljište oko nje mora biti kiselo, jer ono pomaže da se aluminijum prenese u biljke i doprinese stvaranju plave boje.

Ukoliko je hortenzija plava, znači da je zemljište oko nje izuzetno kiselo. Tako, ako želite cvijet ove boje organsko đubrivo će vam pomoći da dodatno zakiselite zemljište. Možete da ga napravite od ostataka iz kuhinje, kao što su talog od kafe i kora od banane.

Ako žudite za roze hortenzijom posavjetujte se sa stručnjacima iz poljoprivredne apoteke koji će vam preporučiti proizvode za snižavanje kiselosti zemljišta, što će rezultirati cvjetovima roze boje. Ljuska od jaja, pepeo, školjke sa mora, kora od limuna će učiniti da se zemljište oslobodi kiselosti pa ćete dobiti hortenziju roze boje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana