Kako se gaji jorgovan, simbol Vaskrsa?

GS
Foto: Ilustracija

Skoro da ne postoji stara kuća koja u svom dvorištu nema jorgovan, star i po nekoliko desetina godina, a koji širi najljepši miris na svijetu - intenzivan, jak i nezaboravan.

Međutim zanimljivo samo je reći da je jorgovan vrsta koja je tako laka i izdržljiva za gajenje, čak je možemo i uništavati ona će se ponovo vratiti. Stoga ukoliko gajimo jorgovan, on će ponovo cvjetati i mnogo puta dati veliki broj izdanaka.

Svake godine nakon cvjetanja jorgovana treba odrezati neke od grana. Tim odrezivanjem mi ćemo podstaknuti biljku da daje nove i svježe kvalitetne izdanke koji će se formirati tako da na vrhu sadrže dva pupoljka, piše Agromedia. Iz njih će se formirati lijepi cvjetovi krupne stojeće cvasti a ne sitne male savijene cvjetove. Orezivanje jorgovana nije neophodno ali će podstaći bogatstvo cvjetova.

Možete ga i sami posaditi kao hibrid

Jorgovan se može gajiti kao biljka koja je samonikla ali se može kupiti kvalitetan hibrid jorgovana. U zavisnosti od toga koju formu jorgovana gajite, cvjetanje prvih sorti jorgovana može početi već početkom aprila. Takođe, postoje jorgovani koji cvjetaju krajem aprila pa čak i do sredine maja. Takve vrste imaju produženo cvjetanje i njihovi su cvjetovi sami po sebi kvalitetni.

Jorgovan je dobar i po zdravlje

Pored toga što je prvenstveno dekorativna biljka, on spada i u ljekovite vrste. Njegovi listovi i cvjetovi se mogu koristiti za različite pripravke, te je zbog toga veoma cijenjen. 

Veoma je popularna biljka u homeopatiji, a često se koristi za liječenje reumatskih bolesti i to naročito reume živaca. Takođe, povoljan je i za liječenje probavnih tegoba, kao što je dijareja.

Kora drveta i kora omotača ljuske sjemena koristi se za liječenje malarije i to povratne malarije sa simptomima groznice praćene drhtavicom i visokom temperaturom.

Listovi se koriste za liječenje groznice i bolesti usta kod djece, kongestije jetre (navala krvi u meko tkivo), tegobe probavnog sistema kao što su crijeva (slaba probava i pražnjenje crijeva, dijareja), kod tegoba disajnih organa (kašalj, bronhitis), kod povišene temperature tijela, kamena u bubregu, visokog krvnog pritiska, prenose Novosti.

Legenda o jorgovanu

Ljudi kažu, kada su razapeli Hrista, Presveta Bogorodica je skrušena bolom i obnevidjela od plača hodala bez cilja, ne znajući kuda ide. Hodajući pod teretom bola, sjela je da se odmori ispod jednog drveta prepunog lišća, ali ne i cvjetova. Nikada nije ni cvjetalo. Onako umorna je zaspala. Tada je sa drveta, polako počelo da pada lišće i nježno pokrivalo Presvetu Bogorodicu da je ugrije.

Kada se Presveta probudila bilo joj je toplo. Vidjela je lišće po sebi.Pogledala je drvo iznad nje, bilo je potpuno bez lišća. Zato joj nije bilo hladno. Blagoslovila je drvo:

- Budi blagosloveno i mirišljavo zauvijek.

U trenutku se drvo ispunilo zelenim listovima i prvi put je procvjetalo mirisnim cvjetovima. I tako sve do dana današnjeg. Tu negdje, oko Vaskrsa.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana