Cvijet “koji je dosadio i Bogu i narodu”, ponovo postao najtraženiji

G.S.
Foto: Ilustracija

Na Balkanu gotovo da nema balkona koji ne krase muškatle.

Muškatle su lake za njegu, nisu skupe, jedinstvenog su izgleda i imaju cvijetove nježnih i lijepih boja

Naše bake gajile su ih s velikom ljubavlju, ukrašavale su njima prozore i tremove, ponosno ih pokazivale komšinicama uživajući u njihovoj zavisti i velikodušno poklanjale pelcere, ljubomorno čuvajući svoje tajne “recepte” uzgajanja omiljenog cvijeća.

Ovaj cvijet, nezaobilazna dekoracija uličnih kandelabara i žardinijera, kamenih mediteranskih terasa i prozora tipičnih engleskih kućica uzgaja se podjednako u toplim i hladnim podnebljima, a kod nas je dugo bio potcjenjen i skrajnut “jer je dosadio i Bogu i narodu”. No, poslednjih godina vraća se na velika vrata, prije svega zahvaljujući brojnim hibridima koji izgledaju zaista spektakularno, poneki od njih ni nalik starim dobrim muškatlama, prenosi Alo.

Počinje da cveta u proljeće i ne staje do jeseni, izuzetno je zahvalna i izdržljiva, a potrebno joj je vrlo malo njege da bi zablistala u punom sjaju. Danas postoji nekoliko stotina sorti muškatli koje se po načinu rasta dijele na dvije velike grupe – uspravne i viseće, bršljanolike pelargonije, a među njima ima onih s karakterističnim mirisom listova (potiče od etarskih ulja), ali i sorti čiji zeleni dijelovi imaju aromu limuna, narandže, jabuke…

Za koju god vrstu da se odlučite, imaćete cijele sezone balkon (ili prozor) koji će privlačiti poglede, jer će vas muškatla za minimalnu negu i trud nagraditi obilnim, raskošnim cvatom. Ovo cvijeće izuzetno atraktivno djeluje u visećim saksijama, a posude s muškatlama daju poseban šmek dvorištu i vrtu.

Kako se gaji muškatla

Idealna zemlja za muškatle jeste supstrat od treseta krupne granulacije kojem se dodaje 15% kamenčića ili stiropora, kako bi se dobila što veća rastresitost i poroznost. Ovim biljkama odgovara što veća količina kiseonika oko korjena, pa vodite računa o tome da zemlja ne bude previše nabijena. Pošto je porijeklom iz južnih dijelova Afrike, bilo bi logično da joj odgovaraju tropske temperature, ali im nikako ne prijaju velike vrućine (preko 30°C), na kojima jednostavno prestaju da rastu, dok na nižim (od 10°C) tonu u zimski san. 

Međutim, ukoliko se živa na termometru spusti ispod nule, biljka će uginuti. Kada birate vrstu, vodite računa o tome da neke bolje uspjevaju u polusjenci (obično one s tamnijim cvjetovima, mada postoje bordo hibridi kojima prija kad “uprži zvezda”), dok drugima savršeno odgovaraju mjesta izložena. direktnom suncu.

Njega muškatli

Zalivaju se kada se gornji sloj supstrata prosuši, ali tokom vrelih letnjih mjeseci voda im se mora dodavati svakodnevno. Saksije s muškatlama moraju imati po nekoliko rupa za drenažu jer postoji opasnost da im usljed zadržavanja vlage istruli koren. Prvih petnaest dana nakon sadnje zalivaju se čistom vodom, a onda se obavezno počinje s prihranom: u periodu cvetanja na svakih desetak dana u vodu za zalivanje dodaje se tečno đubrivo za muškatle. Tokom ljjeta, u kasnim popodnevnim satima (nikako po jakom suncu) trebalo bi ih tuširati odstajalom vodom i tako dodatno rashladiti, ali ovo se ne preporučuje ako su noći svežije. Da biste produžili period cvetanja, redovno uklanjajte uvele cvjetne glavice i požutjele listove.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana