Koja je najskuplja kafa na svijetu i kako nastaje?

GS
Foto: Twitter

Kada je riječ o kafi, jedna vrsta se izdvaja po svom ekskluzivnom statusu i neobičnom procesu proizvodnje - "Kopi Luvak".

Ova kafa potiče iz Indonezije i poznata je po jedinstvenom načinu obrade. Proces počinje time što civet mačke biraju i konzumiraju najzrelije kafene bobice, a zatim izbacuju neprerađene sjemenke. Ove "obrađene" sjemenke se skupljaju, temeljno čiste i pažljivo prže kako bi se stvorila finalna kafa Kopi Luvak.

Ono što čini ovu kafu posebno skupom je ne samo rijetkost civet mačaka, već i složenost procesa proizvodnje. Kopi Luvak često postiže visoke cijene na globalnim aukcijama, što je rezultat njenog ekskluzivnog ukusa i ograničene dostupnosti na tržištu. Za ljubitelje kafe koji traže jedinstven doživljaj, ova kafa pruža ne samo visokokvalitetan napitak, već i priču koja je jednako nezaboravna kao i ukus, prenosi Glas Srpske.

Cijena kilograma Kopi Luvak kafe može varirati, ali često spada u visoki rang na tržištu kafe. Moguće je da cijena doseže nekoliko stotina dolara po kilogramu, pa čak i više, u zavisnosti od proizvođača, regiona i drugih faktora. Važno je napomenuti da je ova kafa jedna od najskupljih na svijetu zbog specifičnog procesa proizvodnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana