Foto: Agencije
| Ilustracija
Kenguri su nacionalni simbol Australije.
Pripadaju grupi torbara, što znači da ženke svoje mladunce nose u posebnoj kožnoj torbi na stomaku. Mladunče se rađa veoma sićušno i nerazvijeno, a zatim se penje u torbu, gdje nastavlja da raste i hrani se majčinim mlijekom. Zahvaljujući snažnim mišićima, mogu da preskoče velike udaljenosti u jednom skoku. Uglavnom se hrane travom, lišćem i drugim biljkama, a najaktivniji su u hladnijim dijelovima dana, naročito ujutru i predveče.
Imaju dobro razvijen sluh i vid, što im pomaže da na vrijeme uoče opasnost. Žive u grupama, a njihova veličina zavisi od vrste i uslova u kojima borave. Zanimljivo je da kenguri mogu da plivaju, koristeći zadnje noge za kretanje kroz vodu.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i X nalogu.