“Ubice cvjetnog mjeseca” novi film Martina Skorsezea: Osvijetljena priča o plemenu Osejdž

G.S.
“Ubice cvjetnog mjeseca” novi film Martina Skorsezea: Osvijetljena priča o plemenu Osejdž

Ernest Berkhart i Moli Berkhart glavni su likovi ostvarenja “Ubice cvjetnog mjeseca”, najnovijeg filma Martina Skorsezea, za koji su nedavno objavljene i prve fotografije.

U pitanju je film u kojem pomenute uloge igraju Leonardo Dikaprio i Lili Gledstoun, a radnja filma smještena je u 1919. godinu.

Moli je žena iz američkog plemena Osejdž, koja se zaljubljuje u Ernesta, a njihova ljubavna veza počinje nakon njenog poziva na večeru.

Film je baziran na istoimenom romanu Dejvida Grena, prikazuje serijska ubistva pripadnika plemena Osejdž (zovu se i Oaževi) zato što posjeduju naftno bogatstvo.

Dvadesetih godina prošlog vijeka, pripadnici plemena Osejdž još nisu bili naviknuti na “naftni bum” koji se događao oko njih. Prema Grenovoj knjizi, Moli je imala samo 10 godina kada je nafta otkrivena u njihovom rezervatu. Fotografija sa snimanja koja je objavljena prikazuje i sam izgled scenografije, te sugeriše i to da je Moli bila bogata, što je odgovaralo Berkhartu, koji je preselio u Oklahomu iz Teksasa jer je bio bez novca i želio je da radi na naftnim poljima.

Na fotografijama, Moli je obučena u njihovu tradicionalnu nošnju, a oboje jedu knedle od grožđa koje se smatraju tradicionalnim jelom.

Knjiga na osnovu koje je rađen scenario obuhvatila je priče o zločinima čija istraga je bila preteča stvaranja FBI-ja.  Knjiga je objavljena 2017. godine i našla se među deset najpopularnijih knjiga po izboru magazina “Tajm”.

Snimanje filma počelo je 19. aprila u Oklahomi.

- Ispričati ovu priču i smjestiti događaje iz tog perioda u kontekst vremena u kojem su se desile je zaista važno, pogotovo za kritičko sagledavanje vremena i ljudi - rekao je Skorseze.

U filmu glume Robert Deniro, Džesi Plemons i drugi, a na scenariju je, osim Skorsezea, radio i Erik Rot.

Snimanje filma trebalo bi da traje šesnaest sedmica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana