Svijet se oprašta od dramskog autora Terensa Meknelija

Agencije
Svijet se oprašta od dramskog autora Terensa Meknelija

Američki dramski pisac Terens Mekneli, autor drama “Poljubac žene pauka” i “Frenki i Džoni”, preminuo je na Floridi u 82. godini od komplikacija izazvanih virusom korona.

Mekneli, četvorostruki dobitnik nagrade “Toni”, imao je rak pluća i živio je sa hroničnom opstrukcijom pluća.

Nakon što je vijest objavljena, brojne kolege, glumci i poštovaoci njegovog lika i djela, objavama na društvenim mrežama oprostili su se od Meknelija.

- Divan čovjek i izuzetan pisac. Njegov muž Tom je takođe jedna od najboljih osoba u ovom poslu. Kakav gubitak. Molim vas, ostanite kod kuće - naveo je na svom “Tviter” profilu glumac Džoš Radnor.

Od njega se oprostio i Lin-Manuel Miranda, koji ga je nazvao umjetničkim džinom u ovom svijetu, koji je stvarao izuzetne predstave i mjuzikle.

- Srce mi je slomljeno zato što smo izgubili Terensa Meknelija, diva našeg svijeta, koji je spretno stvarao mjuzikle i predstave. Zahvalan sam na njegovom radu i blagosti u svemu - naveo je Miranda.

Glumac i pjevač Patrik Vilson takođe se oprostio od Meknelija, na osnovu čijih djela je odigrao nekoliko uloga u svojoj karijeri.

- Moja prva nagrada za glumu, na jednom  festivalu u srednjoj školi. Moja prva nominacija za nagradu “Toni”. Obje za izvođenje na osnovu pisanja Terensa Meknelija. Imao je glavni uticaj na moju karijeru. Nedostajaće nam. Počivaj u miru, prijatelju - rekao je Vilson.

Jedan od najvećih uspeha Mekneli je postigao 1987. godine komadom “Frenki i Džoni” u kome su igrali Keti Bejts i F. Marej Abraham.
Kasnije je Mekneli po tom komadu napisao scenario za čuveni film sa Alom Paćinom i Mišel Fajfer u glavnim ulogama i bio nominovan za nagradu “Toni”.

- Terens Mekneli bio je jedan od osnivača organizacije “Broadway Cares”. Bio je jedan od najboljih dramskih pisaca u istoriji Brodveja. Dao je glasove onima koji nisu mogli, i onima koji zato mogu da stoje podignute glave, kroz njegovu umjetnost - navedeno je na zvaničnom profilu organizacije “Broadway Cares”

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana