Spot pjevačice Bijonse na vrhu liste magazina “Rolingstoun”: Djelići istorije sažeti u pjesmu

Milanka Mitrić/agencije
Spot pjevačice Bijonse na vrhu liste magazina “Rolingstoun”: Djelići istorije sažeti u pjesmu

LOS ANĐELES - Spot za pjesmu “Formation”, koju izvodi pjevačica Bijonse, proglašen je najboljim video-spotom svih vremena, prema izboru magazina “Rolingstoun”.

Ovaj spot, objavljen 2016. godine, zauzeo je sigurno prvo mjesto na listi, na kojoj se našlo ukupno sto muzičkih spotova koji su rangirani.

- Bijonse je jedna od najvažnijih umjetnica svih vremena, te tako nije ni čudo što se spot za pjesmu “Formation” našao na vrhu liste. Sarađivala je sa Melinom Matsukas, koja je bila inspirisana Majom Anđelou, Oktavijom Tatler i Toni Morison, i pričom o nekim od najvažnijih trenutaka u američkoj istoriji koja je vezana za Afroamerikance - navodi magazin “Rolingstoun” u svom objašnjenju.

Muzički spot režirala je Melina Matsukas, a s vrha liste skinuo je kultne spotove kao što su “Billie Jean” i “Bad Romance”. Prema riječima režiserke, Bijonse je htjela u spotu da prikaže istorijski učinak ropstva i sve ono što je uradio samim porodicama i, uopšte, konceptu porodice.

- Željela sam da pokažem da smo ovo mi. Uspijevamo, patimo, utapamo se, tuku nas, plešemo, jedemo i još smo ovdje - kazala je ranije režiserka Matsukas.

Neki kritičari su spot svrstali u kategoriju antipolicijskih, ali je sama Bijonse to već demantovala.

- Najsnažnija umjetnost uglavnom bude pogrešno shvaćena, ali svako ko moju poruku u spotu doživi kao antipolicijsku griješi. Ja sam protiv policijske korupcije i brutalnosti. To su dvije različite stvari - izjavila je sama Bijonse.

Pjesma “Formation” bila je dio njenog albuma “Lemonade”, objavljenog 2016. godine, na kojem su se našle i pjesme “Hold Up”, “Don't Hurt Yourself”, “6 Inch”, “Daddy Lessons”, “Sandcastles”, “Freedom” i druge.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana