Spektakl "Indeksi i prijatelji" na turneji širom regiona: Koncertni omaž legendarnom bendu

G.S.
Spektakl "Indeksi i prijatelji" na turneji širom regiona: Koncertni omaž legendarnom bendu

BEOGRAD - Koncertni spektakl "Indeksi i prijatelji", povodom 60-godišnjice od osnivanja čuvenog benda biće održan širom regiona uz ukupno pet nastupa.

Koncerti će biti održani u Ljubljani (23. oktobar),  Zagrebu (24. oktobar), Sarajevu (25. oktobar), Beogradu (27. oktobar) i Skoplju (28. oktobar). U ovom zanimljivom i emotivnom projektu organizovanom kao omaž čuvenom sarajevskom bendu biće izvedeni vanvremenski hitovi kao što su, "Bacila je sve niz rijeku", "Sanjam", "Balada", "Da sam ja netko", "Sve ove godine", "Plima", "Jutro će promijeniti sve". Povodom ovih nastupa sa raznih strana svijeta okupiće se živi članovi benda: Fadil Redžić, Neno Jurin, Miroslav Šaranović, Peco Petej, Vlado Pravdić, legendarni klavijaturista "Bijelog dugmeta" koji je muzičku karijeru počeo u "Indeksima". Tu su i gitariste Muris Varajić i Ivan Kukić.

Uz njih na bini će se smjenjivati, u kombinaciji iskusnijih i mladih pjevača, vrhunskih vokalnih kvaliteta: Dado Topić, Hari Mata Hari, Zoran Predin , Branko Đurić-Đuro, Dino Jelusić, Nermin Puškar, Bojana Stamenov, Amel Čurić, Tamara Todevska, Dejan Cukić.

"Indeksi" su jedna od najznačajnijih i najdugovječnijih domaćih rok grupa, koja je ostavila zapažen trag od 1962. do 2001. godine. U tom razdoblju objavljena su dva studijska albuma, 27 singlova, 12 kompilacijskih albuma, a poznato je i to da više njihovih pjesama do sada nije objavljeno. Prvi nastup "Indeksi" su imali u jesen 1962. u sarajevskom Domu milicije. U početku su svirali instrumentalnu muziku i obrade svjetskih hitova svojih uzora "The Shadonjs", "The Kings" i Klifa Ričardsa, a kasnije su počeli snimati i svirati i svoje pjesme.

Posljednji koncert "Indeksa" održan je u Banjaluci, u dvorani "Borik" 5. maja 2001. godine, a nakon što je čuveni pjevač Davorin Popović umro 2001. grupa je prestala sa radom. Gitarista Slobodan Bodo Kovačević umro je 2004. godine, bubnjar Đorđe Kisić 2005, a nedavno nas je napustio i legendarni Kornelije Bata Kovač, takođe jedan od članova benda u ranoj fazi rada. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana