Prvenac “Bitlsa”, album “Please, Please Me”, objavljen prije 60 godina VIDEO

Priredila: Milanka Mitrić
Prvenac “Bitlsa”, album “Please, Please Me”, objavljen prije 60 godina VIDEO

BANjALUKA - Pjesme “Love me Do” i “Please, Please Me” danas jednog od najuspješnijih bendova ikad “The Beatles”, kultnog liverpulskog sastava, bile su pokretna nit njihovog prvog albuma i prvi singlovi koji su daleke 1963. godine osvojili tadašnje top-liste.

Hit-album naziv je dobio upravo po uspješnom singlu “Please, Please Me”, premda je njegov prvobitni naziv trebalo da bude “Off the Beatles”, a sam album je, nakon Velike Britanije, nešto kasnije objavljen u SAD pod nazivom “Meet the Beatles”.

Na prvom mjestu top-lista u Velikoj Britaniji album je stajao čitavih 30 sedmica, a s trona je skinut izlaskom njihovog narednog albuma “With the Beatles”.  Album je započeo bitlmaniju, tokom koje je ovaj sastav godinama imao albume na prvom mjestu lista u Velikoj Britaniji, ogromnu bazu obožavatelja i rasprodate koncerte. Mada su se “Bitlsi” razišli 1970. godine, pomama je ostala.

Na albumu se nalazi 14 pjesama od kojih je deset čak snimljeno u jednom danu, 11. februara 1963. godine, i 12 sati rada. Nešto ranije, snimljene su numere “Love me Do” i “P.S. I Love You”, kao i “Please, Please Me” i “Ask Me Why”.

O ovom albumu, kao i samom sastavu, pisali su mnogi ističući pozitivne i negativne strane, ali saglasni u jednom, da je to bio album koji je na jedan način promijenio tok tadašnje muzike.

-  Decenijama nakon objavljivanja album zvuči svježe i danas nam služi kao prikaz početnih faza razvoja benda - zabilježio je 1987. godine Stiv Pond u magazinu “Rolingston”.

Nakon što je 2009. godine objavljena remasterizovana verzija albuma, pojavili su se i novi prikazi.

- Ovaj album je jedan sirov, energetski prikaz njihove rane muzike - rokenrola koji iznenada nalazi novu publiku - bilježi tada Tom Edving za magazin “Pičfork”.

U jednom od novijih prikaza, objavljenih ove godine, u godini jubileja, Tajler Golsen na sajtu  “Faraut magazina” objavio je jedan osvrt na album, njegov značaj, mane i dobre strane.

- “Please, Please Me” je i danas muzički dragulj ne zbog kvaliteta materijala ili zrelog zvuka “Bitlsa”, nego zbog svih mana koje ima. Na albumu nisu ni njihove najbolje pjesme, oni nisu bili zreo bend i sve što su “Bitlsi” kasnije postali. Album prikazuje četvoricu mladih muzičara i njihov bezgranični talenat i individualnost - navodi on.

“Bitlsi” su osnovani 1960. godine i postojali su do 1970, a čini li su ih Džon Lenon, Ringo Star, Pol Mekartni i Džordž Harison. Mekartni i Star i danas sviraju i iza sebe imaju uspješne solo karijere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana