Првенац “Битлса”, албум “Please, Please Me”, објављен прије 60 година VIDEO

Приредила: Миланка Митрић
Првенац “Битлса”, албум “Please, Please Me”, објављен прије 60 година VIDEO

БАЊАЛУКА - Пјесме “Love me Do” и “Please, Please Me” данас једног од најуспјешнијих бендова икад “The Beatles”, култног ливерпулског састава, биле су покретна нит њиховог првог албума и први синглови који су далеке 1963. године освојили тадашње топ-листе.

Хит-албум назив је добио управо по успјешном синглу “Please, Please Me”, премда је његов првобитни назив требало да буде “Off the Beatles”, а сам албум је, након Велике Британије, нешто касније објављен у САД под називом “Meet the Beatles”.

На првом мјесту топ-листа у Великој Британији албум је стајао читавих 30 седмица, а с трона је скинут изласком њиховог наредног албума “With the Beatles”.  Албум је започео битлманију, током које је овај састав годинама имао албуме на првом мјесту листа у Великој Британији, огромну базу обожаватеља и распродате концерте. Мада су се “Битлси” разишли 1970. године, помама је остала.

На албуму се налази 14 пјесама од којих је десет чак снимљено у једном дану, 11. фебруара 1963. године, и 12 сати рада. Нешто раније, снимљене су нумере “Love me Do” и “P.S. I Love You”, као и “Please, Please Me” и “Аsk Me Why”.

О овом албуму, као и самом саставу, писали су многи истичући позитивне и негативне стране, али сагласни у једном, да је то био албум који је на један начин промијенио ток тадашње музике.

-  Деценијама након објављивања албум звучи свјеже и данас нам служи као приказ почетних фаза развоја бенда - забиљежио је 1987. године Стив Понд у магазину “Ролингстон”.

Након што је 2009. године објављена ремастеризована верзија албума, појавили су се и нови прикази.

- Овај албум је један сиров, енергетски приказ њихове ране музике - рокенрола који изненада налази нову публику - биљежи тада Том Едвинг за магазин “Пичфорк”.

У једном од новијих приказа, објављених ове године, у години јубилеја, Тајлер Голсен на сајту  “Фараут магазина” објавио је један осврт на албум, његов значај, мане и добре стране.

- “Please, Please Me” је и данас музички драгуљ не због квалитета материјала или зрелог звука “Битлса”, него због свих мана које има. На албуму нису ни њихове најбоље пјесме, они нису били зрео бенд и све што су “Битлси” касније постали. Албум приказује четворицу младих музичара и њихов безгранични таленат и индивидуалност - наводи он.

“Битлси” су основани 1960. године и постојали су до 1970, а чини ли су их Џон Ленон, Ринго Стар, Пол Мекартни и Џорџ Харисон. Мекартни и Стар и данас свирају и иза себе имају успјешне соло каријере.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана