Priznanje za "Parazita" ispisalo istoriju

Agencije
Priznanje za "Parazita" ispisalo istoriju

Svečana ceremonija dodjela nagrada Udruženja filmskih i televizijskih glumaca (SAG) održana je 26. put u Los Anđelesu, a okupila je najpoznatija holivudska glumačka imena.

Film "Parazit" ušao je u istoriju kao prvi film na stranom jeziku, koji je u nedjelju naveče osvojio prestižnu nagradu SAG-a za najbolji glumački ansambl. Ovim priznanjem ispisana je istorija

Najprijatnije iznenađenje večeri bili su mnogobrojni govori o prihvatanju, koji su gotovo bili lišeni politike.

Južnokorejski film "Parazit" bio je u centru pažnje tokom cijele ceremonije, a pet članova glumačke ekipe bili su na pozornici, kako bi prihvatili nagradu.

- Velika mi je čast primiti ovu nagradu pred tako nevjerovatnim glumcima, kojima se oduvijek divim. Nikada neću zaboraviti ovu nevjerovatnu noć - rekao je glumac Song Kang-Hu.

Reditelj Bong Jun-Hu, vidno ponosan, pratio je dodjelu prestižnih nagrada sa svog mjesta u publici.

Ceremonija dodjele SAG nagrada se pomno pratila, djelimično zbog toga da bi se utvrdilo kako bi se mogla odvijati ovogodišnja dodjela nagrada "Oskar", iako film "1917" za kojeg mnogi pretpostavljaju da bi mogao dobiti najveću glumačku nagradu, nije bio među kandidatima za ovu nagradu.

Hoakin Finiks i Rene Zelveger dobili su glavne glumačke nagrade za uloge u filmovima "Džoker" i "Džudi".

Sporedne nagrade pripale su očekivanim filmskim favoritima, a to su Lora Dern i Bred Pit koji su ostvarili uloge u filmovima "Bračna priča" i "Bilo jednom u Holivudu".

Glumica Dženifer Eniston pokupila je trofej za dramu "Morning Show", osvojivši prvu filmsku nagradu za novi programski servis Ap­ple TV+.

"Amazon" je dobio svoju drugu nagradu za najbolji komični ansambl za "Čudesna gospođa Maisel", a "Netfliksova" istorija britanske kraljevske porodice "Kruna", prvi put je okrunjena za najbolji dramski ansambl.

U međuvremenu, Piter Dinklidž je pobijedio prvi put, poslije šest nominacija, za ulogu u HBO seriji "Igra prestola". Nagradu za životno djelo dobio je Robert de Niro

Filmske i televizijske nagrade za najbolji kaskaderski ansambl pripale su filmovima "Osvetnici: Završnica" i "Igra prestola".

Objavljena Prinsova pjesma
Objavljena Prinsova pjesma
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana