Pedro Almodovar progovorio o “Bolu i slavi”: Bez snimanja filmova moj život bi bio besmislen

Agencije
Pedro Almodovar progovorio o “Bolu i slavi”: Bez snimanja filmova moj život bi bio besmislen

Bez snimanja filmova moj život bi bio besmislen, rekao je španski režiser Pedro Almodovar u intervjuu za “Gardijan” povodom najnovijeg filma “Bol i slava” koji je duboko ličan koji kritičari ocjenjuju kao pravo remek-djelo.

Pedro Almodovar koji je napunio 70 godina, na kome se vidi da stari, poboljeva, živi potpuno sam u ogromnom stanu pretrpanom sjećanjima na prethodne filmove, a, kako sam kaže, njegovi prijatelji su ili umrli ili ne mogu da se kreću, što ga čini depresivnim.

Almodovar, piše “Gardijan”, strahuje da su njegovi najbolji filmovi već prošlost. Kada u filmu glavnog junaka, režisera Maljoa, za koga kaže da je depresivan kao i on, odvoze u operacioni salu zbog neke rutinske operacije, to opisuje kao “generalnu probu za sopstvenu smrt”.

Režiser ipak insistira da je film fikcija a nikako dokumentaran film, jer on nikada nije snimao dokumentarce i nema namjeru da sad pod stare dane počne da ih snima, i to o sebi. Tako da Maljo ipak nije portret Almodovara, bez obzira koliko se Antonio Banderas trudio da, obučen kao režiser, želi da ga podražava. Enterijeri su snimani u Almodovarovom stanu, ali, iako Maljov život umnogome liči na njegov, on se i dalje brani da to nije autobiografija. Prema riječima novinara, Almodovarova odbrana se ruši kada kaže “Ja se trudim da ubijedim sebe da to nisam ja, već neki lik koji sam izmislio, ali ne mogu više da se krijem iza Maljoa”.

U mladosti je snimao filmove koji su bili odraz njegove mladosti, u srednjim je pravio melodrame i trilere, a sada se i u filmovima bavi starenjem, bolestima i smrću.

- “Bol i slava” je neka vrsta ispovijesti nekog ko stari. Veoma sam ponosan na ovaj film - kazao je Almodovar, te je dodao da svi njegovi filmovi imaju nekih grešaka, neki manje neki više, a ovaj film može da se smatra njegovim staračkim majstorskim djelom.

U “Bolu i slavi” glavni lik Maljo se prepire sa drugarima, zabrlja tokom intervjua uživo, i samog sebe liječi nekim opijatima a eventualni patos prevazilazi humorom.

- Vjerovatno sam se tako oduvijek osjećao. Moj odnos prema filmu je postao sve čvršći. To je razlog što mi je film sada sve i samo dok ga radim  osjećam se kompletno - rekao je umjetnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana