Leni Kravic dizajnirao klavir koji će nositi njegovo ime

Kliks
Foto: worldpianonews.com

Proizvođač klavira svjetskog glasa Steinway&Sons plasirao je na tržište novi proizvod ograničene serijske proizvodnje - grand piano "Kravitz Grand" koji je dizajnirao legendarni muzičar Leni Kravic, dobitnik četiri Gremi nagrade.

Njegova prva ljubav je bio klavir, strastveni je pijanista i većinu svojih kompozicija i aranžmana je napisao na Steinway klaviru.

Kravic se pored muzike bavi dizajniranjem namještaja i uređivanjem interijera tako da i nije toliko čudno što su se udružili u stvaranju novog izgleda instrumenta.

Rezultat ove saradnje je fantastičan konceptualni instrument. Osnova je Steinway Model B, a Kravitz ga je transformisao u vizuelno privlačno umjetničko djelo koje je stvarano tri godine.

Najzanimljiviji detalj, ujedno i najizazovniji za sagraditi, su noge instrumenta inspirisane skulpturama Zapadne Afrike. Klavirske tipke su od ebanovine, a umetnuto ime Steinway je od umjetne kornjačevine.

Klupa za klavir je takođe napravljena od ebanovine iz Makasara, s imitacijom leopardove kože na jastuku za sjedenje dodatno doprinosi afričkom izgledu instrumenta.

Ovo nije jedini instrument s ograničenom proizvodnjom iz Steinwayeve radionice, ali od svih modela jedino ovaj je opisan kao pravo umjetničko djelo.

Proizvešće samo deset primjeraka instrumenata, a jedan od njih Kravic ima u kući u Parizu.

Koštaće 500 hiljada dolara, a procenat od prodaje ide Harlem School for the Arts, umjetničkoj školi u Njujorku koju je Kravic pohađao.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana