Kventin Tarantino: Prošle godine odigran rat za filmove

Agencije
Kventin Tarantino: Prošle godine odigran rat za filmove

Jedna od najvećih rasprava pri kraju 2019. godine bila je ona o “pravoj kinematografiji” i mislima Martina Skorsezea o tome.

Sada se još jedan režiser uključio u raspravu i 2019. nazvao godinom rata za filmove. Režiser Kventin Tarantino je intervjuisan za “Dedlajn” i progovorio je, između ostalog, i o navedenoj temi te o sukobu koji je odigran između različitih ostvarenja.

 - Uprkos nastavcima, filmu “Osvetnici: Završnica” i svemu ostalom, ja zapravo mislim da se prošle godine odigrao rat za filmove - naveo je Tarantino.

On se osvrnuo na masovnu produkciju filmova i na kontekst prodaje filma samo kao proizvoda. 

- Kako ja mogu da vidim, komercijalni proizvodi koji su u vlasništvu konglomerata, projekti za koje svi znamo i imamo ih u svojoj DNA, bilo da su to “Marvel komiks”, “Ratovi zvijezda”, “Godzila” i “Džejms Bond” - takvi filmovi nisu imali bolju godinu od prošle. To bi bila godina kada je njihova svjetska dominacija napokon izvršena - rekao je Tarantino.

Dodao je i to da je mnogo filmova objavljeno, te da ih je mnogo zahtijevalo da budu viđeni u bioskopima, ali da su neki drugačiji filmovi pružili otpor blokbasterima.

-  To postaje stvarnost i bila je to zaista snažna godina. Ponosan sam što sam nominovan s ostalim filmovima koji su nominovani za “Oskara”. Kada zbrojite prošlu godinu, to je kinematografija koja ne upada u status blokbastera i koja je napravila svoj otpor prošle godine - kazao je Tarantino, čiji je film “Bilo jednom u Holivudu” jedno od ostvarenja nominovanih za “Oskara”.

On je naveo i to da se uspjeh pojedinih filmova nije desio prošle godine, možda bi to bio posljednji trenutak za takve filmove.

- Boriti se s nečim poput filma “Osvetnici: Završnica”, zbog kojeg se mjesec prije prikazivanja i mjesec poslije prikazivanja nije pričalo ni o čemu drugom, je zaista teško. To je pokušao da učini i posljednji nastavak “Ratova zvijezda”, ali nije mu baš uspjelo - dodaje Tarantino.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana