"Kustendorf Klasik" 28 septembra u onlajn formatu

Tanjug
"Kustendorf Klasik" 28 septembra u onlajn formatu

DRVENGRAD - Muzički festival "Kustendorf Klasik" Emira Kusturice i "Gasprom njefta" biće održan u onlajn formatu, 28. septembra, najavili su organizatori.

Bez obzira na pandemiju korona virusa, festivalska tradicija će biti nastavljena. Festival "Kustendorf Klasik" promijeniće ove godine format u "Kustendorf Koncert" koji će biti neobična sinteza svirke "ol stars" i mladih muzičara.

Naime, na pozornici Drvengrada, Emir Kusturica i njegova grupa "The No Smoking Orchestra" izvešće svoje hitove.

Koncert će obogatiti i nastupi mladih muzičara iz Srbije i Rusije koji će u do sada nikada čutim aranžmanima i na neobičnim lokacijama širom Mokre Gore, takođe svirati pjesme "The No Smoking Orchestra".

Uz Kusturicu i "The No Smoking Orchestra", sviraće studenti iz Srbije, Branka Baroš (violina), Dimitrije Simić (harmonika), Dimitrije Mladenović (klavir), Borisav Stanić (klarinet) kao i studenti iz Rusije, Kamila Zalijeva (sopran), Vasilisa Jevstignjejeva (klavir) i Luka Belozerov (flauta).

Za nove aranžmane, pobrinuo se jedan od najperspektivnijih srpskih kompozitora mlađe generacije, Aleksandar Sale Sedlar.

Od 2013. godine svakog ljeta se u organizaciji svjetski poznatog reditelja Emira Kusturice uz podršku "Gasprom njefta" u etnoselu Drvengrad održava festival ruske klasične muzike "Kustendorf Klasik".

Mladi muzičari iz Srbije i Rusije se takmiče u vještini izvođenja ruske klasične muzike u dvije starosne kategorije za glavnu nagradu festivala Zlatnu matrjošku.

Pored takmičenja, mladi talenti stiču neprocjenjivo iskustvo učeći od renomiranih gostiju festivala, slavnih virtuoza iz cijelog svijeta.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana