Kako je prije 50 godina nastao legendarni rif za pjesmu “Smoke on The Water”: Požar, panika i klasika za rokenrol vječnost

Branislav Predojević
Kako je prije 50 godina nastao legendarni rif za pjesmu “Smoke on The Water”: Požar, panika i klasika za rokenrol vječnost

LONDON - Tačno prije 50 godina, čudesnom kombinacijom spleta okolnosti i velikog talenta članova grupe “Deep Purple”, nastao je jedan od najčuvenijih rifova u istoriji rokenrola, snimljen kao centralni motiv numere “Smoke on The Water”.

Sama pjesma inspirisana je požarom u kazinu u Montreu, koji se desio 4. decembra 1971. godine. Britanski bend je tamo planirao da snima svoj album “Machine Head”, odmah nakon koncerta Frenka Zape. Članovi grupe bili su u publici, a pjevač Jan Gilan svjedočio je da je iza njega neko ispalio dvije rakete, koje su pale u gornji ugao zgrade i brzo je zapalile. Članovi grupe posmatrali su vatru iz obližnjeg restorana, a kada je vatra utihnula, sloj dima je prekrio Ženevsko jezero uz odsjaj sunca. Ova slika dala je basisti Rodžeru Gloveru ideju za naslov pjesme, a Gilan je, inspirisan incidentom, napisao tekst. Bend je premješten u hotel “Grand” u Montreu, gdje su nastavili da snimaju album koristeći mobilni studio grupe “Rolingstons”. Trebala im je još jedna pjesma, pa su 6. decembra sastavili kostur numere “Smoke on The Water”, koristeći Gilanov tekst, dok je gitarista Riči Blekmor smislio rif.

- Postavili smo opremu u hodnicima hotela, a mobilni kamion “Stonsa” bio je iza, sa veoma dugim kablovima, koji su izlazili kroz prozore. Tokom priprema krenuli smo da improvizujemo u studiju kao neku vrstu zvučne provjere. Riči je odsvirao rif i potom smo zaboravili na ovaj snimak sljedećih dana. Inženjer snimanja nam je posljednjeg dana rekao: “Čovječe, fali nam nekoliko minuta za album.” Riči je ponovo izvukao svoj rif, a Rodžer i ja smo napisali biografski izvještaj o snimanju ploče: “Svi smo izašli u Montre i ostatak te priče o požaru i panici” - objasnio je Gilan.

Frenk Zapa, koji se pominje u stihovima, izgubio je opremu u požaru, a zatim je slomio nogu nekoliko dana kasnije kada ga je fan uvukao u publiku na nastupu u Engleskoj. Stihovi “Fanki Klaud je trčao unutra i izlazio izvlačeći djecu” opisuju Kloda Nobsa, suosnivača prestižnog “Montre” džez festivala i čovjeka koji je pomogao u spasavanju ljudi u požaru i pronašao drugi hotel za boravak benda. Gilan ga je tokom snimanja pozvao na večeru i rekao mu da su napravili muzičko iznenađenje za njega, ali da to neće biti na albumu.

- Odsvirali su melodiju, koju su nazvali “Smoke on The Water” i kada sam je čuo, rekao sam im da su svi ludi. To će biti ogromna stvar. Sada ne postoji gitarista na svijetu koji ne zna taj rif - istakao je Nobs.

Zanimljivo je da je gitarista Riči Blekmor i tada imao naglašen afinitet prema renesansnoj muzici, koju danas piše i izvodi u svom bendu “Blackmore's Night”. On sam je rekao da se prvi put zainteresovao za klasičnu formu 1971. kada je gledao Bi-Bi-Sijev program pod nazivom “Žene Henrija Osmog”, i da u pjesmi zaista postoji trag renesanse.

- Rif je urađen u kvarti i kvinti, srednjovjekovnoj modalnoj skali. To čini da izgleda mračnije i zloslutnije. Ne kao današnje terce pop muzike, a činilo mi se to kao dobar način da ispratim zvukom tenziju požara u stihovima - objasnio je Blekmor, dodajući kasnije za “Fender” kako je smislio čuveni rif.

On je naveo da je to bio prirodan rif za sviranje u to vrijeme i da je to bila prva stvar koja mu je pala na pamet kada je čuo tekst.

Bend nije mislio da će ovo biti hit i rijetko ga je svirao uživo. Međutim, kada god su to uradili, to je izazvalo ogromnu reakciju u publici. Uključili su živu verziju na svoj slavni album “Made in Japan” iz 1972. godine, koji je bio veoma prodavan. Album je objavljen u Americi u aprilu 1973. godine, više od godinu dana nakon što je tamo objavljen “Machine Head”. Ovo je pjesmu pretvorilo u megahit, kada je objavljena kao singl u Americi u maju i dostigla 4. mjesto u SAD do 28. jula 1973. godine. U to vrijeme “Deep Purple” je objavio još jedan album “Who Do We Think Be Are”, ali se postava, koja je snimila pjesmu raspala, a Gilan i Glover su napustili bend. Ipak, ova numera i njen rif nadživjeli su svađe, razlaze i sve postave grupe, opstavši sve do danas kao zaštitni znak, kako benda, tako i rok muzike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana