Jedna od najpopularnijih zvijezda Južne Koreje mora na vojni sud

Agencije
Jedna od najpopularnijih zvijezda Južne Koreje mora na vojni sud

SEUL - Li Sang-Hjun poznati pop pjevač, glumac i bivši pripadnik benda Big Bang iz Južne Koreje optužen je za kršenje zakona kojima se zabranjuju prostitucija, kockanje i trgovina stranom valutom.

 

 

Poznatiji je pod svojim umjetničkim imenom - Seungri, što znači "pobjeda" na korejskom osumnjičen je da je prekršio nekoliko zakona u svojoj domovini, uključujući kockanje i plaćanje prostitutkama.

Mediji prenose da mu sada mu prijeti odlazak u vojsku, gdje će biti primoran izaći pred vojni sud.

Državni vojni organ Južne Koreje je pjevaču uručio poziv na služenje obaveznog vojnog roka 21 mjesec. U njihovom saopštenju se navodi da će se suđenje Sang-Hjunu nastaviti na vojnom sudu, čim pristupi vojsci.

Prema tamošnjem zakonu, muškarci imaju pravo pet puta odgoditi služenje vojnog roka pod određenim sulovima prije nego što navrše 31 godinu, ali sveukupno vrijeme odgađanja ne smije premašiti rok od dvije godine. Pjevač je odgodio služenje u martu prošle godine, dok južnokorejski mediji prenose da postoji vrlo mala vjerojatnost da će mu daljnja odlaganja biti odobrena.

Iako tužilaštvo nije obrazložilo pojedinosti optužnice, mediji iz Južne Koreje prenose da je Seungri optužen za plaćanje seksualnih radnji za sebe i svoje investitore u Tajvanu, Japanu i Hong Kongu, kao i da se upustio u nedopušteno kockanje izvan svoje zemlje. Pjevač je prethodno porekao ove optužbe, prenosi ABC News.

Big Bang, čiji je član Seungri bio, jedan je od najuspješnijih južnokorejskih bendova svih vremena. Debitovali su 2006. i postali omiljeni u čitavoj Aziji i širom svijeta. Prema izvještaju časopisa Forbes, 2015. su ostvarili zaradu od 44 miliona dolara. Bend je trenutno na pauzi, jer ostali članovi takođe služe obavezni vojni rok.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana