Grčka daje državljanstvo i supruzi i djeci Toma Henksa

Tanjug
Grčka daje državljanstvo i supruzi i djeci Toma Henksa

ATINA - Grčka vlada proširila je svoju ponudu za dodjelu počasnog državljanstva američkom glumcu Tomu Henksu i na njegovu suprugu i njihovo dvoje dece, u znak zahvalnosti porodici za njihovu pomoć žrtvama požara koji su zahvatili Grčku 2018. godine.

Prošlog mjeseca grčki predsednik Prokopis Pavlopoulos potpisao je ukaz o dodjeli počasnog državljanstva 63-godišnjem Henksu, "obožavatelju Grčke".

"Porodica Henks dala je signal širom svijeta za hitne akcije pomoći našim sugrađanima stradalim od požara''', navodi se u ukazu potpisanom 27. decembra i dodaje da Henksovi imaju izuzetne zasluge za pomoć Grčkoj kroz podršku dobrotvornim organizacijama.

U požarima tokom jula 2018. godine u okolini Atine poginulo je više od 100 ljudi.

Henks sa ženom, glumicom i producentkinjom Ritom Vilson, koja ima grčko i bugarsko poreklo, i sinovima Česterom i Trumanom često ljetuje u Grčkoj, na ostrvu Antiparos.

Vilsonova je producentkinja filma "Moja velika mrsna pravoslavna svadba" iz 2002. godine, o životu porodice grčkih imigranata u predgrađu Čikaga, veoma vezane za korene i tradiciju.

Henks je dva puta dobio Oskara za najboljeg glumca, za uloge u filmovima "Filadelfija" i "Forest Gamp".

Prema grčkom zakonu, počasno državljanstvo može biti dodijeljeno osobi koja ima izuzetne zasluge ili ako je dodjela tog državljanstva u javnom interesu.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana