Glumica Vjera Mujović: Kulturni ambasadori danas su Kusturica i Đoković

Srna
Glumica Vjera Mujović: Kulturni ambasadori danas su Kusturica i Đoković

BEOGRAD- Autor knjige "Kulturna diplomatija u službi Srbije" poznata srpska glumica Vjera Mujović rekla je da su danas kulturni ambasadori Srbije Emir Kustiruca i Novak Đoković i da je kulturna diplomatija ono na čemu treba više raditi.

"Đoković je kao vitez koji u najgorim situacijam pokazuje svojim ponašanjem, reagovanjem ili nereagovanjem najvišu vertikalu svakog ljudskog bića, a mi imamo sreću da je on Srbin. Kakvu slavu pronosi Kusturica? Kada sam bila na Kubi, svi su me pitali za Kusturicu i Đokovića. Isto i u Rusiji", navela je Mujovićeva.

Ona podsjeća da je pedesetih godina prošlog vijeka u Jugoslaviji postojala svijest o značaju kulture i umjetnosti u diplomatiji i važnosti kreiranja što bolje slike zemlje, a značajnu diplomatsku misiju nekada su imali Fest, Bemus, Bitef.

"Na te festivale su dolazile najveće filmske i muzičke zvezde i najznačajnije pozorišne trupe. Mene su gotovo na svim pozorišnim festivalima pitali za Bitef i za Miru Trailović. Ona je bila istinski kulturni ambasador. Danas su to Emir Kustirica i Novak Đoković", istakla je Mujovićeva za "Sputnjik".

Ona je dodala da je u Francuskoj pitaju i za muzičkog umjetnika Nemanju Radulovića koji je zvijezda i u Japanu, a u operskom svijetu bila je to nedavno prerano otišla kompozitorka Isidora Žebeljan.

"To su ljudi koji su imali ili imaju važnu misiju...Sigurna sam da je dovoljno da postoji samo jedan veliki čovek da proslavi svoju zemlju, a mi imamo mnogo takvih ljudi. Zvanična diplomatija se samo usput bavi kulturom i zato treba da se oslonimo na umetnike i na našu akademsku dijasporu koji su najbolje ogledalo Srbije. Sve zavisi od ljudi, a ne od novca", ističe Mujovićeva.

Kao dobre primjere promocije srpske kulture i umjetnosti Mujovićeva navodi izložbu "Srbija - zemlja fresaka" koja je prije 20 godina gostovala širom Evrope i u Italiji izazvala bum, te i postavku "Ivo Andrić, pisac i/ili diplomata" koja je obišla 45 zemalja, ali i panoe na aerodromu.

Mujovićeva, koja je zbog svog posla proputovala svijet, kaže da je svaki građanin na poslovnom ili turističkom putovanju diplomata koji pokazuje sliku Srbije, a kao umjetnik iz Srbije ona je na najveće oduševljenje naišla u Rusiji i Grčkoj.

Ona ističe da Srbija o kulturnoj diplomatiji može mnogo da nauči od Rusije i Francuske koje imaju najviše utemeljenu kulturnu politiku i mnogo ulažu u međunarodnu saradnju, ali i od manjih zemalja poput Slovenije, Austrije, baltičkih država.

"Mi recimo imamo festivale poput žEgzitaž i Guče na koje dolazi mnogo mladih. Oni jesu populistički, ali su, takođe, i posredna diplomatija", navodi Mujovićeva.

Mujovićeva je istakla i važnu ulogu srpskih lektorata u inostranstvu, odjeljenja za učenje srpskog jezika pri fakultetima,, uz napomenu da ih je Srbija danas izgubila mnogo ili su ih preuzeli Hrvati.

Ona kao posrednu kulturnu diplomatiju navodi i kulturni turizam, te podsjeća da su prije korone u Srbiju dolazile turističke grupe iz Kine, Turske i Izraela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana