Film Parazit pogurao biznis u piceriji, pomama i za nudlama

Agencije
Film Parazit pogurao biznis u piceriji, pomama i za nudlama

SEUL - Od kada su u južnokorejskom filmu Parazit, koji je ovog mjeseca dobio Oskara, prikazani logo i kutija picerije za koju glavni likovi u početku rade, od tad je prodaja u ovom objektu koji zaista postoji uvećana za 50 odsto.

Reč je o piceriji "Sky Pizza" u koju turisti sada svraćaju mnogo češće i slikaju se sa "kutijama" u kojima se nose pice, a koje su im posebno interesantne, jer su članovi porodice Kim na početku filma zarađivali novac tako što su savijali karton i pravili kutije.

Iako se oni u filmu muče i pokazatelj su surovog kapitalizma koji vlada u današnjem društvu, baš ovaj "očajnički posao" je piceriji prikazanoj u Parazitu, donio duplo veći promet, a Eom Hangil, vlasnica picerije, rekla je za ABC News da posao "cvjeta kao lud", prenosi Bankar.me. 

Novinari kažu da je vlasnica picerije govorila šapatom, jer je u poslednja dva dana bila intervjuisana oko 30 puta. 

Inače, ova picerija ranije uopšte nije bila mnogo popularna, što je takođe simbolično, jer je možda režiser Bon Džun-Ho upravo zato i odabrao, kao odgovor na monopolistički kapital.

"Došao sam da probam picu, ali i da osjetim atmosferu iz filma. Međutim, moram da čekam satima, jer je mesto toliko posjećeno da im je ponestalo testa za picu", kaže jedan od turista.

Nakon filma, zavladala je pomama i za takozvanim jelom ramdon, a reč je o nudlama koje mama Kim sprema za ukućane porodice Park. 

Domaćice su masovno počele da spremaju ovo jelo kod kuće, a njihovi recepti i fotografije postali su viralni u tren oka.

U firmi "Nongshim", koja proizvodi dve vrste nudla, kažu da im je prodaja zbog filma skočila za 60 odsto i to u periodu koji obuhvata nekoliko nedelja pre i nekoliko dana poslije dodjele Oskara.

Film Parazit prati dvije porodice, jednu na ivici egzistencije - Kim, i drugu koja ubira sav društveni "kajmak" - Park. 

Spletom zanimljivih okolnosti, porodica Kim koju čine mama, tata, sin i ćerka se zaposle kod takođe četvoročlane bogataške porodice i tada kreću intrige.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana