Đorđe Miljenović, muzičar, za “Glas Srpske”: Nismo slobodni zato što smo tako izabrali

Milanka Mitrić
Đorđe Miljenović, muzičar, za “Glas Srpske”: Nismo slobodni zato što smo tako izabrali

Svako je odgovoran za svoju sreću i kako god ko želeo to da tumači, moje mišljenje je da je strahovit gubitak vremena i života greška, naročito ako čovek smatra da mu neko drugi duguje sreću.

Kazao je ovo u razgovoru za “Glas Srpske” muzičar Đorđe Miljenović, poznatiji kao Skaj Vikler, član hip-hop sastava “Bad Copy”. On će nastupiti druge večeri (u subotu) na ovogodišnjem “Nektar OK festu” na Tjentištu. Festival počinje u petak i trajaće do nedjelje.

GLAS: Zašto smo danas zatvoreni kad je riječ o iskazivanju emocija? I uopšte, više otuđeni i od sebe i od svijeta?

MILjENOVIĆ: Po mom mišljenju to nije više pitanje zatvorenosti, nego transformacija potrebe i načina da se emocije kao i mišljenja iznose u odnosu na doba pre interneta. Danas imamo bujice emocionalnih izliva kao i poplave mišljenja koje svakodnevno ljudi ostavljaju za sobom, i to pred čitavim svetom, što nikada pre nije bio slučaj na globalnom nivou. To ne znači da je to dobro ili loše, to je nešto što se dešava sad.

GLAS: Zašto nikad ne možemo biti slobodni?

MILjENOVIĆ: Zato što smo tako izabrali. Sramota je najjača ljudska emocija, ona ima nesnosnu dečicu koju zovu strah i zavist.

GLAS: Mislite li da ispoljavanje kroz muziku, pisanje i umjetnost uopšte nosi u sebi tu slobodu u najsavršenijem obliku?

MILjENOVIĆ: Plašim se da nisam stručan da tako nešto odgovorno tvrdim za ostatak čovečanstva, ali što se mene tiče - da.

GLAS: Da li je u pripremi nešto novo što se Vaše muzike i saradnji tiče?

MILjENOVIĆ: Mnogo toga, zapravo. Sledi album za bend, koji prati novi album “Bad Copy”, a pre toga album koji sam radio sa divnim genijalnim Peđom Ristićem - Metom. Sve to do kraja godine.

GLAS: Planirate li nešto novo što se pisanja tiče? Da li je to samo jedna vrsta iskoraka u drugačije ili mislite da ćete se nekad više posvetiti književnom radu?

MILjENOVIĆ: Nastavak prvog romana sam napisao odavno, ali nisam se posvetio traženju adekvatnih uslova za izdavanje, to se, evo, ovih dana rešava. Osim toga, i još nešto mnogo krupnije, o čemu sad ne bih dok se ne završi. Bitno je reći da konstantno pišem i da materijala ima prilično mnogo.

GLAS: Koje (nove ili stare) knjige ili stripove biste mogli da preporučite našim čitaocima?

MILjENOVIĆ: “Preacher”, “Transmetropoliten”, “Invisibles”. To su dela kojima se jednom godišnje vratim i uočavam nove fascinacije prouzrokovane sopstvenim starenjem i prioritetima. Takođe, “Tablet”, “Ljudski aparat” Marka Brakovića, bacite oko.

GLAS: Prošle godine ste nastupili u Gradskom pozorištu “Jazavac” u Banjaluci, u jednom manjem i zatvorenom prostoru. Kakva je čar sviranja u takvoj prostoriji, za razliku od velikih i slobodnih scena na otvorenom?

MILjENOVIĆ: Svaki prostor sa sobom nosi drugačiji prilaz ljudima. Kada nastupamo u pozorišnim salama, malo je nezgodno jer bi neko možda zaigrao pijuckajući piće, pa se onda izvinjavamo zbog nedostatka uslova i što je nama bolje na sceni jer možemo da se razmašemo. Takva mesta ubace u fokus svaki ton i stih i intimnije poznanstvo se rađa između benda i publike, a to je magično.

GLAS: Kakvu atmosferu očekujete na “OK festu”? Šta će se naći na repertoaru?

MILjENOVIĆ: Nemam očekivanja, tako izbegnem stres. Voleo bih da publika doživi isto što i ona pre nje na svim našim koncertima. Mislim da smo prilično dobri, svima nam nekako bude baš jako.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana