“Dizni” dopunio upozorenja u klasičnim animiranim filmovima: Kritikuju negativne prikaze drugih kultura

G.S.
“Dizni” dopunio upozorenja u klasičnim animiranim filmovima: Kritikuju negativne prikaze drugih kultura

Kompanija “Dizni” je ažurirala upozorenje na rasizam u klasičnim animirani filmovima, koje sada sadrži snažniju poruku i kritiku negativnog prikazivanja drugih kultura.

Animirani filmovi, kao što su “Dambo”, “Petar Pan”, “Knjiga o džungli”, sada sadrže upozorenje o stereotipima.

- Ovaj program sadrži negativno predstavljanje i/ili loše postupanje prema ljudima ili kulturama. Ovi stereotipi su bili loši tada i loši su i danas - navodi “Dizni” u dopunjenom upozorenju.

U poruci se dodaje da kompanija, umjesto da ukloni sadržaj, želi da prizna ovaj negativan uticaj, da uči iz toga i da podstakne debatu kako bi se stvorila zajednička inkluzivna budućnost.

Kompanija je prvi put postavila upozorenje na rasizam u klasičnim crtanim filmovima prošlog novembra, međutim, ono je bilo znatno kraće.

- Ovaj program je predstavljen onako kako je prvobitno kreiran. Može da sadrži prevaziđene kulturne predstave - bilo je navedeno u tadašnjem upozorenju radi odricanja odgovornosti zbog spornog sadržaja.

Upozorenjem na rasizam označen je crtani film “Maza i Lunja” iz 1995. godine, zbog dve sijamske mačke, koje su predstavljene putem stereotipa o Azijatima.

Neki psi u crtanom filmu su takođe predstavljeni uz pomoć stereotipa o stanovnicima zemalja iz kojih su njihovi vlasnici (npr. iz Rusije i Meksika).

U filmu “Aristokrate” (1970), sijamska mačka, kojoj glas pozajmljuje bijeli glumac, nacrtana je kao karikatura osobe iz Azije. Ona takođe svira klavir uz pomoć štapića.

U crtanom filmu “Dambo” iz 1941. godine, grupa vrana koja Damba uči da igra ima iskarikirane stereotipizirane glasove Afroamerikanaca. Glavna vrana se zove Džim Krou, što je referenca na skup rasističkih segregacionih zakona (Zakoni Džimija Kroua), koji su nekada bili na snazi na jugu SAD, a glas ovoj vrani pozajmljuje bijeli glumac.

Kralj Luj iz “Knjige o džungli” (1968), majmun sa lošim sposobnostima izražavanja, koji je predstavljen i kao lijen, pjeva u diksilend džez stilu. Ovaj lik je kritikovan zbog rasističke karikature Afroamerikanaca.

U crtanom filmu “Petar Pan” iz 1953. godine nativno američko stanovništvo nazvano je “crvenokošci”. Petar Pan i grupa Izgubljeni dječaci takođe plešu sa perjanim krunama, za koje “Dizni” tvrdi da predstavlja “oblik ismijavanja i prisvajanja kulture i predstava nativnog stanovništva”. Pjesma iz crtanog filma prvobitno nazvana “Šta crvenog čoveka čini crvenim” je takođe proglašena rasističkom, a njen naziv je kasnije promijenjen u “Šta hrabrog čoveka čini hrabrim”.

Jedan od najkontroverznijih “Diznijevih” crtanih filmova je “Pjesma s juga” iz 1946. godine, koji u SAD nikada nije objavljen na video kaseti ili DVD-ju. Način na koji je predstavljen ujak Remus ponavlja stari rasistički mit da su robovi bili srećni na plantažama pamuka.

“Pjesma s juga” zbog rasizma više nije dostupna za strimovanje na platformi “Dizni plus”, uz još nekoliko drugih crtanih filmova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana