Dikaprio se pridružio kampanji za pomoć rezervatu planinskih gorila u Kongu

Srna
Dikaprio se pridružio kampanji za pomoć rezervatu planinskih gorila u Kongu

Leonardo Dikaprio pridružio se kampanji za podršku najstarijem prirodnom rezervatu u Africi, nakon smrtonosnog napada na čuvare gorila u ovom nacionalnom parku prošli mjesec.

Nacionalni park Virunga u Demokratskoj Republici Kongo (DRK) je popularna turistička atrakcija. Rezervat je poznat kao stanište ugrožene vrste planinskih gorila.

U aprilu je iz zasjede ubijeno 12 čuvara, rendžera, piše BBC.

"Earth Alliance", grupa u čijem je osnivanju učestvovao holivudski glumac, poklonila je oko dva miliona dolara fondu. Tačan iznos donacije nije poznat.

"Imao sam čast da upoznam i podržim hrabri tim rezervata Virunga u njihovoj borbi protiv ilegalnog vađenja nafte tokom 2013. godine", kazao je Dikaprio za BBC.

Glumac je također bio izvršni producent dokumentarnog filma "Virunga" koji je 2014. nominovan za Oskara.

"Virungi su hitno potrebna sredstva za zaštitu ugrožene vrste planinskih gorila, kao i za pomoć rendžerima i porodicama onih koji su poginuli na dužnosti i podršku naporima da se spriječi širenje zaraze. Važno je da se držimo zajedno u ovim vremenima ogromne krize", rekao je.

Virunga park suočen je s nizom prijetnji. Pored nedavnog napada na rendžera, zbog koronavirusa morao se zatvoriti za turiste, što je rezultiralo značajnim gubitkom prihoda. Naučnici su također rekli da koronavirus predstavlja egzistencijalnu prijetnju za same gorile.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana