Brendan Peri objavio novi album

G.S.
Brendan Peri objavio novi album

Brendan Peri, član dua “Dead Can Dance“ objavio je novo samostalno izdanje “Songs of Disenchantment: Music from the Greek Underground”. Limitirano izdanje na “Green Galadždž” vinilima i CD-ovima dostupno je u pretprodaji ekskluzivno na Perijevoj “Bandcamp” stranici.

Album je posvećen svim migrantima svijeta, kako Peri navodi, “u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti”.

 - Prvi put sam čuo ono što sam tek mnogo godina kasnije konačno upoznao kao rebetiko muziku, u grčkim kafićima i tavernama u predgrađu Melburna krajem sedamdesetih godina. Ta mjesta bila su pretežno lokalna društvena središta grčkih migranata koji su dolazili uzastopnim talasima u Australiju od kraja 19. vijeka i tokom dana su često bila naseljena grupama staraca koji su igrali tavlu i pijuckali uzo dok su slušali lajku i rebetiko muziku - rekao je Peri.

On je istakao da je njegova lična muzička odiseja započeta na starom grčkom brodu “Elinis”, gdje je prvi put naučio da svira gitaru.

- Tokom godina moja ljubav prema svemu što je Grčko tekla je konstantno, posebno u pogledu muzike rebetiko. Tokom godina prikupio sam značajnu kolekciju snimljene muzike, tradicionalnih instrumenata i suvenira koji će mi na kraju dati inspiraciju i potrebno znanje za snimanje nekih od ovih divnih pesama. Činjenica da praktično nije zabilježena verzija rebetiko pjesama pjevanih na engleskom jeziku takođe me je iznenadila i na kraju mi je bio glavni motiv da podijelim ove pjesme sa publikom koja govori engleski jezik, kao i  da probudim radoznalost najvećih tradicionalista - dodaje Peri povodom izlaska novog albuma.

“Dead Can Dance“ je svoju svjetsku turneju zbog trenutne situacije odložio za proljeće 2022. godine, a više informacija o tome uskoro će podijeliti sa svojom publikom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana