Bivša djevojka tuži Bed Banija za 40 miliona dolara

Tanjug
Bivša djevojka tuži Bed Banija za 40 miliona dolara

SAN HUAN - Bivša djevojka Bad Banija tužila je superzvijezdu za najmanje 40 miliona dolara zbog poznatog snimka glasa koji je dala pjevaču prije nego što je postao poznat.

Šarliz de la Kruz Ernandes, čiji je zadihani snimak pod nazivom „Bed Bani, bejbi” uključen u dvije pjesme tog izvođača, tvrdi u tužbi podnijetoj ovog mjeseca pred sudom u Portoriku da se njen glas i rečenica koju je smislila koriste bez njene dozvole.

U tužbi se navodi da je ta rečenica korišćena u pesmi „Pa Ti“, koja ima više od 355 miliona pregleda na Jutjubu i više od 235 miliona reprodukcija na Spotifaju, kao i u pesmi „Dos Mil 16“, koja ima više od 60 miliona pregleda na Jutjubu i 280 miliona reprodukcija na Spotifaju.

U tužbi se dodaje da „prepoznatljiv glas“ De la Kruzove takođe korišćen bez njene saglasnosti za pjesme, ploče, promocije, koncerte širom svijeta, televiziju, radio i društvene i muzičke platforme.

Kaže se da su od tada hiljade ljudi na njenim nalozima na društvenim mrežama, kao i uživo na javnim mjestima  iznosile komentare povodom rečenice "Bed Bani bejbi".

U tužbi se ističe da se zbog toga De la Kruz "osjeća zabrinuto, uznemireno, zastrašeno, preplavljeno osjećanjima i anksiozno".

Tužen je i Noa Kamil Asad Birn, menadžer Bed Banija, čije je pravo ime Benito Martinez Okasio.

De La Kruz i Martines su počeli da se zabavljaju 2011. Godinu kasnije počeli su da studiraju na Univerzitetu Portorika u sjevernom primorskom gradu Aresibo, dok su takođe radili u obližnjoj prodavnici.

U tužbi je navedeno da je Martines u to vrijeme neprestano stvarao pesme i tražio mišljenje od De la Kruz, koja je takođe bila zadužena za zakazivanje njegovih svirki i finansije.

Rečenica „Bed Bani, bejbi“ nastala je 2015. godine, a Martines je zamolio De La Kruz da snimi sebe kako to izgovara, što je ona i učinila.

Martines je 1. januara 2016. pitao De la Kruz da se uda za njega i planirali su da se vjenčaju 2016.

U aprilu 2016, Martines je potpisao ugovor sa izdavačkom kućom Rimas Entertainment, a De la Kruz je primljena na pravni fakultet Univerziteta u Portoriku, pa je u maju prekinula vezu sa Martinesom.

Naredne godine su ponovo ušli u vezu, ali su se ponovo razišli.

Zatim je u maju 2022. predstavnik Bed Banija ponudio De la Kruzovoj da za 2.000 dolara kupi snimak njenog glasa.

Ona je to odbila, a zatim su joj iz Rimas Entertainmenta takođe ponudili da proda snimak, koji će, kako su naveli, biti korišćen na predstojećem albumu „Un Verano Sin Ti“.

Dogovor nikada nije postignut, a pjesma je objavljena bez pristanka De la Kruz, navodi se u tužbi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana