Zvonko Bogdan u raljama prepisivačkih medija

B92
Zvonko Bogdan u raljama prepisivačkih medija

Dva dana nakon što su bečke dnevne novine "Hojte" objavile fotografiju pjevača Zvonka Bogdana ilustrujući tekst u kome se navodi da je državljanin Austrije Zvonko B. uhapšen u Vatikanu s torbom punom lažnih obveznica, sličnu priču je objavio i holandski dnevni list "Alhemajne dahblad".

Holandski dnevnik je opširni tekst o "bjelosvjetskom prevarantu Zvonku B." ilustrovao fotografijom poznatog pjevača starogradskih pesama.

U izdanju od 1. aprila, ispod fotografije Zvonka Bogdana, dnevnik koji u Holandiji važi za ozbiljan, doneo je potpis: "Pod imenom 'Zvonko B' ovaj čovjek je, prema policiji, prevarant koji operiše širom svijeta".

Po holandskim zakonima, mediji objavljuju samo ime i prvo slovo prezimena osumnjičenih ili optuženih kriminalaca.

U obimnom i bizarnom članku, preko skoro cijele četvrte stranice pod naslovom "Čas prebogati poslovni čovjek, čas belgijski princ", Alhemajne dahblad tvrdi da je "Zvonko B" dugogodišnji međunarodni prevarant i "majstor prerušavanja", ističući u podnaslovu da on, koristeći brojne lažne identitete, "uvijek pokušava da da prevarom dođe do enormnih suma novca".

Zvonko Bogdan je, povodom ovog članka, rekao agenciji Beta da mu je holandski list uputio ozbiljno izvinjenje i da su naveli da ne znaju kako je moglo doći do tako grube greške i kako je njegova fotografija stigla u taj članak.

"Oni su dužni da napišu demanti, koji će biti jednako vidljiv u novinama kao što je bio vidljiv i tekst. Obećali su da će to učiniti", rekao je Bogdan odgovarajući na pitanje da li će tužiti holandski list.


Posljednji poduhvat "Zvonka B" je pokušaj da Vatikan prevari za "3 milijarde evra", piše autor Luk Kortekas u tekstu datiranom iz Rima, opisujući "prevaru vijeka" o kojoj "bruje Italija i Vatikan".

Konačno, autor teksta Kraskas prenosi i "internet teoriju zavjere" da 'Zvonko B' zapravo "nije kreten i prevarant", već "mađarski predstavnik u Komitetu 300, na čijem je čelu niko drugi do britanska kraljica Elizabeta". Taj komitet, po holandskom listu, u ovim teškim vremenima štiti svoje finansijske interese na račun građana. "Zvonko je njihova marioneta i sigurno nije ono što kaže da jeste", zaključuje Alhemajne dahblad.

Tekst je objavljen u izdanju od 1. aprila, ali list ničim nije naznačio da bi priča o "Zvonku B" mogla biti prvoaprilska šala.

Priču o "Zvonku B", Alhemajne dahblad objavio je i na svojoj internet stranici, ilustrovanu fotografijom Zvonka Bogdana, pod naslovom "Holandski prevarant je majstor prerušavanja".

30. marta bečki Hojte, list koji se dijeli besplatno, obajvio je tekst o državljaninu Austrije Zvonko B. koji je uhapšen u Vatikanu s torbom punom lažnih obveznica, navele su da mu je saučesnik bio američki državljanin Oven L. Vest, a vijest su ilustrovale fotografijom Zvonka Bogdana. Na sajtu je ta vijest ilustrovana fotografijom Vatikana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana