Pisati o seksu je... kao plesati o arhitekturi

Agencije
Pisati o seksu je... kao plesati o arhitekturi

"Negdje u noći, eksplodirala je zalutala raketa," ova ekstatična ljubavna scena donijela je piscu Benu Okri prestižnu nagradu za "Najgori opis seksa u književnom djelu".

Okri je, inače, cjenjeni pisac koji je 1991. dobio Bukerovu nagradu, ali ovog puta moraće da se zadovolji nešto manje važnom nagradom koja se dodjeljuje od 1993. godine za loše napisane, površne ili suvišne opise seksa u modernoj književnosti, , piše Guardian.

Nigerijski pisac dobio je nagradu za opis seksa u svom desetom romanu "Doba magije". Nagrađena scena seksa odvija se u hotelskoj sobi, između člana filmske ekipe i njegove djevojke:

"Kada je njegova ruka okrznula njenu bradavicu, pritisla je prekidač koji ju je zapalio. Dotakao joj je trbuh, a njegova ruka kao da je palila njenu kožu. Obasipao je njeno tijelo indirektnim dodirima i gorko-slatka senzualnost preplavila joj je mozak. Postala je svjesna da u njoj postoje mjesta koja je moglo da otkrije samo božanstvo sa smislom za humor."

"Prepuštena toplim talasima, daleko od ovog svijeta, postala je svijesna kako klizi u nju. Volio ju je nježno i snažno, mazio joj je vrat, obožavao lice dodirujući ga rukama sve dok je nije slomio i dok nije počela da ritmično uzdiže... Svemir je bio u njoj i otkrivao joj se sa svakim pokretom. Negdje u noći, eksplodirala je zalutala raketa."

Nagradu je u piščevo ime primila urednica izdavačke kuće "Head of Zeus " koja je objavila Okrijevo 'remek-djelo erotske literature'.

"Ovim smo ispunili snove svakog izdavača i osvojili ht-trik. Naime, u istoj smo godini dobili nagradu za najbolju političku knjigu, Metadata Gold Standard nagradu kao i nagradu za Najgori opis seksa u književnom djelu", našalila se urednica.

Okri je pobjedu odnio u oštroj konkurenciji renomiranih književnika. Nominovan je bio i ovogodišnji dobitnik Bukera, Ričard Flanagan, koji je napisao:

"Ruke su pronašle meso, meso, meso. Osjećao je nemoguću težinu njenih trepavica, poljubio je plitki, ružičasto obojen rov koji je ostao od gume njenih gaćica, obilazeći njen stomak kao što ekvator kruži oko svijeta."

Tu je bio i slavni Haruki Murakami sa rečenicama: "Širo je imala male grude, ali njene su bradavice bile tvrde poput malih, okruglih kamenčića. Njene su stidne dlake bile vlažne poput tropske šume…" Nominovani su bili i dobitnik Pulicera Majkl Kaningem, kao i Vilbur Smit.

Okri nije prvi renomirani književnik koji je dobio ovu nagradu. U prošlosti su priznanje dobila mnoga poznata imena iz svijeta književnosti, kao što su Norman Majler, i Rejčel Džonson.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana