Koliko dugo zapravo traje strast u vezi?

GS
Foto: Mamamia

Dok se neki nadaju da će osjećaj leptirića u stomaku trajati zauvijek, drugi se suočavaju sa stvarnošću da strast može opadati tokom vremena. Ali koliko dugo ta strast zapravo traje?

Istraživanja su pokazala da je početna faza zaljubljenosti obično najintenzivnija, trajući negdje između šest mjeseci i dvije godine. Ovo je period kada se osjećaju intenzivne emocije, privlačnost je najjača, a svaki trenutak proveden sa partnerom izgleda kao bajka. Međutim, kako se vrijeme prolazi, ova faza polako jenjava, a strast postaje manje dominantan dio veze.

Studija sprovedena na Univerzitetu u Pitsburgu pratila je 64 para tokom perioda od 10 godina i otkrila da se intenzitet strasti smanjivao tokom vremena. Međutim, istraživači su takođe primjetili da su se parovi često povezivali na dubljem nivou tokom tog procesa. Ova faza, poznata kao partnerska ljubav, karakteriše veća stabilnost, međusobno razumijevanje i podrška.

Druga studija, sprovedena na Univerzitetu u Sijetlu, istraživala je faktore koji doprinose dugotrajnoj sreći u vezi. Otkriveno je da parovi koji aktivno rade na održavanju bliskosti, dijeljenju interesa, i pružanju podrške jedno drugom, često imaju trajniju i zadovoljavajuću vezu, prenosi Krstarica.

Dakle, iako početna faza zaljubljenosti može biti intenzivna i uzbudljiva, ključ dugoročne sreće leži u dubljem povezivanju i aktivnom ulaganju u odnos. To podrazumijeva otvorenost, komunikaciju, povjerenje i kontinuirano njegovanje ljubavi i poštovanja prema partneru.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana