Kijanu Rivs u Novom Sadu, razlog neočekivan

GS
Foto: gs

Glumac Kijanu Rivs u tajnosti je ovog ljeta posjetio Novi Sad i to ne zbog snimanja filma.

Glumac je ljetos stigao u Novi Sad u želji da ostane neprimjećen, a razlog je digitalizacija njegovog lica za potrebe jedne od najpopularnijih video-igara na svijetu ,,Cyberpunk 2077”.

"Naime, jedna od razvojnih IT kompanija, iz Novog Sada prva je u svetu razvila tehnologiju za digitalizaciju ljudskog lika na osnovu snimljenih dinamičkih 3D podataka lica u pokretu. Oni su toliko dobri u tome što rade da su već nekoliko godina prepoznati u svetskoj IT industriji. Glumac je bio inkognito u vojvođanskoj prestonici jer ni kompanija a ni glumac nisu hteli da ih pompa i histerija koja bi nastala zbog popularnosti ometa u poslu digitalizacije njegovog lica. Mere predostrožnosti su bile velike da je jako mali broj ljudi uopšte i znao. Kijanu je bio smešten na tajnoj lokaciji".

Novi Sad ispred San Franciska, Njujorka, Tokija, Berlina?

Da je neko prije desetak godina rekao da će Kijanu Rivs doći u Novi Sad jer je to grad u kome je započeta priča digitalizacije ljudskog obličja, pa je potpuno logično da pripreme za svoj film obavi u Srbiji, a ne u San Francisku, Njujorku, Tokiju ili Berlinu, vjerovatno bi ga svi čudno, a možda i podsmješljivo gledali.

Međutim, danas je ova nekada nezamisliva scena realnost, kao što je činjenica da se Novi Sad sve češće u javnosti pominje kao Silicijumska dolina ovog dijela Evrope, a da ova titula nije laskanje najbolje pokazuju konkretni doprinosi svjetskoj IT zajednici.

Novi Sad postao je sjedište multinacionalnih kompanija i ubrzanim tehnološkim razvojem, odnosno rezultatom koji su dali domaći talenat, trud i dobre ekonomske mjere države, pozicionirao se kao prava stanica za tehnološke gigante.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana